NAMIRNICE ZA IZBEGAVANJE

Za zdravlje mozga trebalo bi značajno smanjiti potrošnju veštačkih zaslađivača, a i rafinisani ugljeni hidrati spadaju u nepoželjne za moždanu vitalnost.

Postoji nekoliko vrsta namirnica i pića koje bi trebalo značajno da smanjite kako biste održali zdravlje mozga.

zdravlje mozga

Na prvom mestu su preterano zaslađena pića. Oni povećavaju rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Prekomerno uživanje u šećeru takođe može povećati insulinsku rezistenciju u mozga, što negativno utiče na sposobnost učenja i pamćenja.

Trans masti su takođe opasne za mozak. Ima ih u nezdravoj hrani kao što su margarin, hamburgeri, pice, pomfrit, kolači i slično. Oni otežavaju funkcionisanje mozga i usporavaju aktivnost neurona.

Prekomerni unos alkohola ometa funkcionisanje neurotransmitera. Dugotrajna konzumacija alkoholnih pića može izazvati oštećenje vida, dezorijentaciju i gubitak pamćenja.

Na četvrtom mestu su rafinisani ugljeni hidrati. Zbog visokog glikemijskog indeksa, telo ih lako apsorbuje. Dolazi do povećanja nivoa šećera u krvi, što takođe loše utiče na sposobnost pamćenja kod odraslih.

Takođe bi trebalo značajno smanjiti potrošnju veštačkih zaslađivača. Sadrže fenilalanin, aminokiselinu koja može ometati funkcionisanje neurotransmitera.

Izvor: Klix.ba