POTVRĐENO

Imovina Visokih Dečana, manastira na Kosovu i Metohiji, posle niza godina konačno je u katastru zavedena pod svojinom samog manastira.

Eparhija raško-prizrenska potvrdila je da je ovlašćeni predstavnik manastira Visoki Dečani u centralnom katastru u Prištini dobio uredan katastarski izvod sa svom imovinom manastira Dečani, uključujući i 24 hektara koja su priznata manastiru odlukom kosovskog ustavnog suda 2016. godine.

imovina dečana

Na osnovu katastarskog izvoda možemo da potvrdimo da je odluka Ustavnog suda iz 2016. godine izvršena i da je i u katastru manastir priznat kao vlasnik imovine koja je ranije bila sporna, navodi Eparhija Srpske pravoslavne crkve.

„Ovim možemo da zaključimo da je dugogodišnji pravni proces koji se vodio oko 24 hektara zemlje manastira Visoki Dečani konačno rešen“, dodala je Eparhija.

Ovim povodom Eparhija raško-prizrenska i manastir Visoki Dečani izrazili su zahvalnost izvestiocu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za tzv. Kosovo Dori Bakojani na pomoći u vraćanju zemljišta tom manastiru.

Vlada u Prištini naložila je prethodno Katastarskoj agenciji da uknjiži 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani i na taj način sprovede odluku tzv. ustavnog suda, kojom je manastiru potvrđeno vlasništvo nad imanjem koje osporavaju lokalne vlasti.

Međunarodna zajednica pozdravila je i podržala odluku da se Visokim Dečanima vrati zemlja.

Izvor: RTS