ZIMA KAO NIGDE

Tokom zimskih meseci temeperature se mogu znatno spustiti pa čak otići u minus 50, pa i više. Jakutsk ima najniže temperature za bilo koji grad u svetu.

Postoje mesta na svetu gde su temperature tokom zimskih meseci konstatno u minusu i ne postaju toplije, ali ljudi i dalje biraju da stanuju tamo. Jakutsk je u 2023. godini zabeležio temperaturu od -50°C.

jakutsk

Titulu najhladnijeg grada priprada ruskom gradu Jakutsku, koji je smešten u Sibiru. Ovaj grad se nalazi na jednom od najhladnijih i najređe naseljenih regiona u Rusiji i ma svega 336.200 stanovnika. Većina stanovnika ovog grada radi u rudniku dijamanata u gradu poreda.

Temperatura u Jakutsku su dostigle i do -60°C, a neki stanovnici tvrde da su doživeli i niže temperature i hladnije dane međutim takve temeperature nisu mogle biti zabeležene jer termometar pokazuje samo do -63°C. Najniža temperatura zabeležena je 5. februara 1891. godine i bila je −64,4°C, a najviša temperatura 38,4°C jula 2011.

Januar je najhladniji mesec u Jakutsku sa srednjom temperaturom od -43,2°C, ali se leti temperature često penju na preko 30°C. Srednja temperatura u julu je 18,8°C, dok je leti zabeleženo čak 38°C.

Jakutsk ima najniže temperature zimi za bilo koji grad njegove veličine ili veći grad na Zemlji. Prosečne mesečne temperature u Jakutsku kreću se od 19,9°C u julu do −37°C u decembru. Zime su izuzetno duge i hladne, s toga u ovom gradu nikad nije zabeležena temperature iznad nule u period od novembra do marta. Leta su sunčana, topla i ponekad vruća, sa dnevnim maksimalnim temperaturama koje prelaze 30°C.

Međutim, dok je Jakutsk najhladniji grad, postoji druga, manja naseljena mesta koja su hladnija od njega. Jakutsk se nalazi pored zvanično najhladnijeg mesta na svetu Ojmjakon i vožnja između ova dva grada traje oko 21 sat. Ojmjakon je rusko naselje od oko 500 ljudi, gde je 1924. godine zabeležena najniža temperatura od -71,2°C.

Ovde preovladavaju ekstremni klimatski uslovi. Toliko je hladno da je većina kuća izgrađena na betonskim temeljima, kako bi izdržali niske temperature. Zanimljivo je da se mnogi motori ostavljaju upaljeni tokom cele noći, jer ako bi stali pri temperaturi od -50°C, više ne bi mogli da se pokrenu.

Izvor: Putovanja i turizam