DOKTORKA OBJASNILA

Žitarice su omiljena hrana za doručak. One su ukusne i praktične za sve. Međutim, nisu uvek tako hranljive kao što mislite.

Doktorka Debora Li otkrila je za Express koje su za doručak žitarice najzdravije, a koje najnezdravije.

žitarice doručak

„Ovsena kaša je najbolja opcija. To je žitarica od celog zrna, što znači da je žitarica nerafinisana. Svako zrno sadrži klice, mekinje i endosperm. Ovas se smatra neprerađenom hranom koju svi treba da jedemo češće“, objasnila je ona.

Ovas je bogata proteinima i vlaknima, može da snizi holesterol i kontroliše nivo šećera u krvi i može nam pomoći da se duže osećamo sito, što pomaže u gubitku težine.

„Da biste izvukli maksimum iz kaše kao obroka, napravite je sa mlekom zbog sadržaja kalcijuma, fosfora, vitamina D i proteina“, istakao je dr Li.

Ovsenim pahuljicama možete dodati i sveže voće koje povećava unos antioksidanata, vitamina, minerala i vlakana, dok dodavanje orašastih plodova obezbeđuje zdrave nezasićene omega-3 masti, kao i vitamine B i E, cink, magnezijum i više vlakana.

Kada su u pitanju najgore žitarice za jelo, dr Li upozorava na granolu prelivenu čokoladom.

„Najnezdravije opcije su pune šećera i masti i bogate kalorijama. Porcija čokoladne granole od 50 grama sadrži 227 kalorija i 6,8 grama zasićenih masti. Dodajte 125 mililitara punomasnog mleka i to je još 81 kalorija i 4,6 grama masti. – 308 kalorija i 11,8 grama zasićenih masti“, primetila je ona.

Prema dr Liju, i deca i odrasli treba da biraju žitarice bez šećera, bogate vlaknima koje sadrže zdrave nezasićene masti.

Izvor: Index.hr