PROPASTI SLAVNIH

Magazin Rolling Stone napravio je listu na kojoj su loši filmovi, njih 50, a iza kojih stoje neki od najvećih filmskih giganta.

Od Martina Skorsezea do Ridlija Skota – loši filmovi „krase“ svakog režisera koji bi voleo da ih zaboravi.

loši filmovi

Dok neki od ovih filmova, poput Alien 3, imaju lojalnu bazu obožavalaca uprkos lošim kritikama, većina će se složiti da su drugi propali.

U nastavku smo odabrali neke od filmova koji su se našli na listi Rolling Stonea.

Fontana – Daren Aronofski

Fontana života, u režiji Darena Aronofskog, prati tri povezane priče u kojima Hju Džekman igra španskog konkvistadora u potrazi za eliksirom života, modernog naučnika koji pokušava da izleči svoju ženu od raka i čoveka iz 26. veka koji putuje kroz svemir.

Uprkos komplikovanoj radnji, film je trajao samo 96 minuta jer je studio smanjio budžet sa 70 miliona dolara na 35 miliona dolara. Smanjenje budžeta uništilo je viziju režisera, što je dovelo do zbunjenosti publike i podeljenih kritičara.

Indijana Džons i kraljevstvo kristalne lobanje – Stiven Spilberg

Iako mnogi ljubitelji franšize smatraju da je peti deo mnogo gori, Indijana Džons i kraljevstvo kristalne lobanje našli su se na listi jer je to bio poslednji film u režiji Stivena Spilberga.

„Kada uzbuđenje zbog ponovnog viđenja našeg starog prijatelja Džonsa nestane, postaje jasno da ovo nije baš ubedljiva priča“, napisali su kritičari Rolling Stonea.

Jupiter u usponu – sestre Vačovski

Posle velikog uspeha Matriksa i njegova dva nastavka, sestre Vačovski bacile su se na niz ambicioznih projekata, ali nijedan od njih nije bio uspešan.

Najveći promašaj u njihovoj karijeri bio je naučno-fantastični film Jupiter Ascending, u kojem glavne uloge tumače Mila Kunis i Čening Tejtum. Kunis je u filmu igrala čistaču koja odlazi u svemirsku avanturu sa genetski modifikovanim vojnikom (Tejtum).

Skoro cela filmska ekipa i glumci znali su da rade na filmu koji će biti neuspešan. „To je bila noćna mora od samog početka“, rekao je Tejtum. „Svi smo bili tamo sedam meseci i dali smo sve od sebe. Bilo je jako teško.“

Blizanac – Ang Li

Ang Li je svestran reditelj, sa filmovima kao što su Život Pija i Planina Brokeback, ali jedan od najvećih promašaja bio je akcioni film Blizanac sa Vilom Smitom u glavnoj ulozi.

U filmu je Smit igrao ubicu koji se bori sa svojim klonom. Film je naišao na negativne kritike jer Li nije dobro postavio ton tokom celog filma. Kritičar Adam Grem je napisao da je film u jednom trenutku „akciona ekstravaganca”, a u drugom „naučno-fantastični eksperiment koji istražuje čovečanstvo”.

Divlji divlji zapad – Beri Sonenfeld

Divlji divlji zapad bio je jedna od najvećih grešaka Vila Smita u karijeri. Glumac je odbio glavnu ulogu u Matriksu da bi se pojavio u filmu Berija Sonenfelda, sa kojim je sarađivao na Ljudima u crnom.

„Ovaj film je toliko loš da smo ga nazvali Sonenfeldovim najgorim filmom, iako nam je dao devet života. To je film u kojem je Kevin Spejsi zarobljen u telu mačke. Taj film je neverovatno užasan. Divlji divlji zapad je čak gori od toga.“

Planeta majmuna – Tim Barton

Planeta majmuna iz 1968. je klasik naučne fantastike koji je teško nadmašiti. Iako je rimejk iz 2011. kvalitetan, Bartonova verzija filma iz 2001. smatra se jednim od najgorih filmova u karijeri slavnog reditelja.

„Planeta majmuna je, nažalost, neshvatljiv haos“, napisali su kritičari. Dodali su da je jedina upečatljiva scena u filmu ona u kojoj se lik Marka Volberga vraća u sadašnjost i otkriva da svetom vladaju majmuni.

Džek – Frensis Ford Kopola

Sa filmovima kao što su Apokalipsa danas i Kum, Kopola je jedan od najboljih reditelja današnjice, ali je i on imao nekoliko neuspeha u svojoj karijeri. Jedan od njih je i film Džek, u kojem Robin Vilijams igra dečaka koji zbog retke bolesti stari četiri puta brže od prosečne osobe.

Iako je film doživeo manji finansijski uspeh, dosta je kritikovan, a danas se smatra problematičnim jer je jednu od glavnih uloga u filmu igrao kontroverzni Bil Kozbi.

Čitavu listu filmova pogledajte na ovom linku.

Izvor: N1