MAKARONI SA JAGNJETINOM I PRELIVOM OD PARMEZANA

Ne znamo poreklo ovog specijaliteta, ali makaroni sa jagnjetinom posuti parmezanom mogu jedino da mirišu na Italiju.

makaroni sa jagnjetinom

Sastojci:

1 kilogram jagnjećeg mesa
400 grama makarona
2 veze mladog luka
100 grama parmezana
250 grama paradajz pirea
50 grama dimljene slanine
1 kašika prezle
1 kašičica majčine dušice
1 šargarepa
2 kašike putera
125 mililitara crvenog vina
90 grama putera
2 češnja belog luka
1 ljuta paprika
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U šerpu sa provrelom vodom, na šporetu, stavimo makarone da se kuvaju. Jagnjećem mesu odstranimo kosti, isečemo na kocke, posolimo, pobiberimo i promešamo da meso dobro upije začine.

U šerpi, na šporetu, stavimo dve kašike putera da se rastope i dodamo slaninu isečenu na kocke. Kada slanina porumeni dodamo meso. Mladom luku odsečemo perca, bele delove isečemo na tanke krugove i dodamo u šerpu sa slaninom i mesom. Zatim dodamo sitno isečen beli luk, vino, krupno izrendanu šargarepu, paradajz pire, sitno isečenu ljutu papriku kojoj smo odstranili peteljku i semenke, timijan, posolimo, pobiberimo, promešamo i sklonimo šerpu sa šporeta.

Skuvane makarone procedimo, prelijemo hladnom vodom i polovinu makarona nanesemo u keramičku posudu za pečenje namazanu puterom. Zatim nanesemo sadržinu iz šerpe i preostale makarone.

U šerpi rastopimo 90 grama putera, sklonimo sa šporeta, dodamo parmezan, promešamo i dobijenom mešavinom prelijemo makarone. Na makarone nanesemo i jednu kašiku prezle.

Pečemo 30 minuta na 200 stepeni.

Tanjir ukrasimo listovime zelene salate i serviramo makarone. Dekorišemo sa dva lista crvenog kupusa i kriškama paradajza. Na makarone nanesemo rendan parmezan.

Prijatno!