MEŠANA TAVA SA SVINJETINOM I KUPUSOM

Tavče je klasičan makedonski specijalietet, a ova mešana tava sa svinjskom krtinom i kupusom u sebi ima i kačkavalja. Zaista fantastičan gurmanluk koji je pravi izazov za apetit.

mešana tava

Sastojci:

400 grama svinjske krtine
1 glavica kupusa
1 koreni i listovi celera
300 grama kačkavalja
2 zemičke
1 glavica crnog luka
1 limun
100 grama putera
1 kocka za supu
majčina dušica
maslinovo ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U šerpu sa vodom, na šporetu, stavimo kocku za supu. Zemičke stavimo u tepsiju i pečemo u rerni 10 minuta na 200 stepeni.

Meso isečemo kao za gulaš i pržimo u šerpi na rastopljenom puteru. Koren celera isečemo na kocke, zatim isečemo listove i stavimo u treću šerpu na šporetu u provrelu vodu. Posle 15 minuta kuvanja sadržinu procedimo, prelijemo hladnom vodom i ostavimo da se iscedi.

Isprženu parčad mesa rešetkastom kašikom izvadimo iz šerpe, stavimo na činiju, a u istoj šerpi pržimo sitno isečenu glavicu crnog luka.

Kada luk omekša, u šerpu dodamo kupus koji smo isekli na parčad i kojem smo odstranili koren. Kada kupus omekša dodamo isprženo meso, isceđen koren i listove celera, majčinu dušicu, posolimo, pobiberimo i promešamo. Zatim dodamo sok od limuna i supu.

Sadržinu iz šerpe preručimo u nauljenu zemljanu posudu za pečenje. Iskidamo zemičke na parčad i rasporedimo po sadržini u posudi. Zatim rasporedimo kačkavalj isečen na tanku parčad i poprskamo maslinovim uljem.

Pečemo 30 minuta na 200 stepeni.

Jelo dekorišemo sa tri kriške paradajza na dva kraja posude i dve grančice francuskog peršuna.

Prijatno!