NOVI APDEJT

Dostupna je nadogradnja za Apple telefone koja donosi nove opcije na ajfonu i velike promene korisnicima u EU.

S novom nadogradnjom mobilnog operativnog sistema Apple je napravio potez koji se sve donedavno činio nemoguć – omogućio je nove opcije na ajfonu, otvorivši svoj iOS ekosistem i drugim prodavnicama aplikacija, tako da će korisnici njihovih uređaja moći da preuzimaju aplikacije i putem alternativnih načina, a ne kao i do sada, isključivo putem App Storea.

opcije na ajfonu

Apple ovu odluku, naravno, nije doneo dobrovoljno, već su ga na to obvezali novi evropski zakoni, a upravo iz tog razloga te su promene ograničene samo na područje Evrope.

Ovo ažuriranje nudi nove opcije za tržište aplikacija, web pregledače i plaćanja za stanovnike Europske unije, stoji u opisu nove nadogradnje za mobilni operativni sistem iOS 17.4.

Otvaranje Apple-a, pa makar i prisilno, trebala bi biti dobra vest za korisnike, jer će sada dobiti prošireni izbor aplikacija, a možda i neke aplikacije postanu jeftinije, ako budu dostupne putem alternativnih prodavnica gde nema provizije ili je ona manja. No, s druge strane, iz Epla upozoravaju kako se time narušava bezbednost uređaja, jer trenutno sve aplikacije koje idu kroz Apple App Store prolaze rigorozne provere kako bi bili sigurni da u njima nije skriven neki malware.

Alternativne prodavnice, dakle, biće namenjene samo korisnicima u EU i iz Apple-a su objavili u kojim će državama korisnici morati imati registrovan svoj Apple ID ako žele da imaju pristup alternativnim načinima preuzimanja aplikacija.

Jedna od zanimljivosti novih Apple-ovih pravila, a koja se sigurno neće svideti delu korisnika, pogotovo onima koji su često na putu, jeste da prodavnice aplikacija trećih strana neće raditi korisnicima koji duže vremena nisu na području Europske unije, čak i ako je njihov Apple ID registrovan u nekoj od država članica. Iz Apple-a kažu kako se provera lokacije odvija na samom uređaju tako da se ti podaci ne dele s njihovim serverima.

Ako sistem prepozna promenu lokacije, postojaće određeni period tokom kojeg neće doći do blokade, tako da su korisnici sigurni kada su u pitanju kratka putovanja, ali u slučaju da su duže vreme odsutni s područja EU, doći će do blokade prodavnica aplikacija trećih strana. Nije poznato o kakvom se vremenskom razdoblju radi, odnosno koliko dugo treba da ste van EU da bi Apple reagovao.

U toj situaciji korisnici više neće moći da instaliraju nove prodavnice aplikacija, niti će moći da nadograde postojeće aplikacije preuzete s takvih prodavnica trećih strana. Neke su takve prodavnice već u pripremi, a jedna od prvih ili čak prva koja će korisnicima biti dostupna jeste Mobivention koja će biti namenjena prvenstveno developerima, a korisnicima je dostupna od srede.

Izvor: Zimo