MESTO NAJAVE PADA ČOVEČANSTVA

Ostrvo Patmos se nalazi u istočnom delu Egejskog mora i izgleda kao i svaka druga idilična destinacija u Grčkoj.

Plavo nebo, plavo more, plave kuće, vruć vetar… Međutim, istina je malo drugačija, upravo na ostrvu Patmos počeo je kraj sveta i svega što poznajemo.

patmos

Ostrvo Patmos je mesto gde je nastala paklena vizija konačnog pada čovečanstva, koju je detaljno opisao Jovan u svojoj Knjizi otkrivenja. Tu su nastale završne stranice Novog zaveta, koje Bibliji daju jedan od najupečatljivijih delova.

Na ostrvu se nalazi grčka pravoslavna kapela Sv. Ane, sagrađena početkom 17. veka, koja u u potpunosti skriva pećinu u kojoj je Jovan navodno imao vizije koje je protumačio kao strašni sud. Iznad pećine stoji natpis “Pećina apokalipse”, i tu je, prema predanju, Gospod saopštio svoje vesti Jovanu.

Danas dva sveštenika žive u prostorijama iznad pećine, ali glavno žarište verskih aktivnosti na Patmosu, poznatom kao “sveto ostrvo”, jeste manastir Sv. Jovana, impozantna građevina koja dominira pejzažem.

Međutim, iako su pećina i manastirski kompleks glavne atrakcije Patmosa, to nije jedini razlog zašto ljudi dolaze na ostrvo. Turisti najviše dolaze zbog plaža i lepota glavnog grada Hora (Chora). U poslednjim godinama sve više turista dolazi da uživa u ovom još uvek skrivenom biseru Mediterana, gde nema masovnog turizma.

Patmos je najsevernije ostrvo koje se nalazi u arhipelagu Dodekanez. Ostrvo ima mnogo zelenila, stena i egzotičnih plaža i uvala, a isto tako ima i više pećina. Najlepše plaže se nalaze u uvalama i do njih se može stići samo brodićem. Najpoznatije i najlepše plaže ostrva su svakako Grikos i Dijakofti.

Izolovanost i udaljenost uticali su na činjenicu da ostrvo ostane autentično i svoje, pa nije ni čudo što su ga razne poznate ličnosti birale za svoj odmor. Samo neki od najpoznatijih slavnih ličnosti bili su Dejvid Bouvi ili Đorđo Armani, navodi CNN.

Izvor: TU magazine