MOĆNO JEDINJENJE

Sulforafan u brokoliju ima sposobnost da spreči slepljivanje krvnih pločica i tako formira ugruške, što je važno za sprečavanje moždanog i srčanog udara.

Brokoli je superhrana sa mnogim zdravstvenim prednostima, što se uglavnom može pripisati prisustvu biljnog jedinjenja sulforafana u brokoliju.

u brokoliju

Dok je sulforafan poznat po svojim svojstvima u borbi protiv raka, studija je otkrila da može uspešno da reši i krvne ugruške.

Studija, objavljena u januaru ove godine razmatrala je kako određena biljna jedinjenja utiču na zgrušavanje krvi. Analizirana su 23 jedinjenja, uključujući sulforafan, piperin (koji je odgovoran za ljutinu crnog bibera) i erisolin (još jedno jedinjenje prisutno u brokoliju i drugom krstastom povrću).

Trombociti igraju ključnu ulogu u ljudskom zdravlju tako što olakšavaju hemostazu, što minimizira gubitak krvi formiranjem ugrušaka nakon povrede. Međutim, oni takođe doprinose trombozi tako što pokreću stvaranje ugrušaka kao odgovor na faktore kao što su velika brzina krvi, kompromitovani protok tečnosti i rupture plaka.

Autori studije su otkrili da sulforafan ima jedinstvenu sposobnost da spreči slepljivanje krvnih pločica i tako formira ugruške, što je važno za sprečavanje moždanog i srčanog udara. Prema njima, jedinjenje prisutno u brokoliju to čini na dva načina.

Prvo, sulforafan cilja na specifičan protein u trombocitima koji se zove PDIA6. Drugo, čini se da sulforafan poboljšava efikasnost leka koji se zove tkivni aktivator plazminogena, koji pomaže u rastvaranju krvnih ugrušaka bez povećanja rizika od krvarenja.

Osim svojih antitrombotičkih svojstava, istraživači su otkrili da sulforafan doprinosi sprečavanju upale nervnog tkiva i oksidativnog stresa. Njihov rad je na kraju sugerisao da bi konzumacija brokolija ili druge hrane bogate sulforafanom, kao što su prokelj, karfiol i kupus, potencijalno mogla da pomogne u prevenciji krvnih ugrušaka i poboljšanju lečenja moždanog udara u budućnosti.

Studije pokazuju da se sulforafan bori protiv raka

Sulforafan je poznat po svojim impresivnim svojstvima protiv raka. On je sposoban da ometa rast ćelija raka, pokrene njihovo programirano samouništenje i čak ometa formiranje krvnih sudova koji podržavaju rast tumora. Sulforafan takođe pomaže u detoksikaciji i smanjuje upalu, dva ključna aspekta prevencije raka.

Studija je izložila efekte sulforafana na ćelijsku liniju raka prostate PC-3. Prema studiji, izotiocijanati (hemikalije iz krstastog povrća), od kojih je sulforafan jedan primer, inhibiraju replikaciju DNK u kancerogenoj ćelijskoj liniji. To je zato što sulforafan smanjuje efikasnost popravke DNK u štetnim ćelijama u poređenju sa normalnim ćelijama.

Druga studija objavljena u Međunarodnom časopisu medicinskih nauka analizirala je efekat sulforafana kada se koristi zajedno sa hemoterapijskim lekom docetakselom. Autori rada testirali su dva antikancerogena jedinjenja protiv PC-3 i DU 145 ćelijskih linija raka prostate. Otkrili su da sulforafan smanjuje metastatsku sposobnost obe ćelijske linije do 50 procenata.

Dokument iz oktobra 2019. takođe je otkrio da ćelije raka reaguju bolje kada se leče kombinacijom sulforafana i docetaksela, u poređenju sa bilo kojim od ova dva sama. Prema autorima, sulforafan je učinio da i PC-3 i DU 145 ćelijske linije prostate više reaguju na docetaksel sinergijskim mehanizmom.

Autori studije su primetili da bi sulforafan mogao biti efikasan kao koadjuvantna terapija docetaksela, na osnovu njihovog nalaza da sugeriše da bi se krstasto povrće moglo preporučiti zajedno sa klasičnim hemoterapijskim agensima kod pacijenata.