BISER ZLATIBORA

Nakon Mokre Gore, koja je već ponela tu titulu, u konkurenciji će se sada naći zlatiborsko selo Gostilje.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija raspisala je konkurs za izbor najboljeg turističkog sela na svetu. Zlatiborci su odlučili da Gostilje kandiduju za titulu najlepšeg sela na svetu zbog svega što ćemo navesti u daljem tekstu.

gostilje

Naime, osim što obiluje očuvanim prirodnim i kulturno-istorijskim vrednostima, selo Gostilje pravi je primer kako se ruralni turizam u savremenom svetu može razvijati na održiv način i kako dobrim ulaganjima i afirmacijom mikroturističkih lokaliteta može u potpunosti da se unapredi život sela.

Turističko udruženje Gostilje od 2009. godine brine o uređenju i održavanju lokaliteta, i u saradnji sa opštinom Čajetina i Turističkom organizacijom Zlatibor ulaže u nove turističke sadržaje.

Pored toga, Gostiljski vodopad je jedan od najuređenijih lokaliteta u okolini Zlatibora, gde su uređene pešačke staze, prostor za piknik, dečje igralište. Nedaleko od vodopada izgrađen je bazen, fudbalski teren, a rodna kuća Dimitrija Tucovića potpuno je rekonstruisana.

Gostilje je turistima veoma pristupačno jer do svih turističkih atrakcija vode dobri putevi i obeležena turistička signalizacija.

U selu živi oko 400 stanovnika koji se uglavnom bave stočarstvom i voćarstvom. Okolina pruža idealne uslove za sakupljanje lekovitog bilja, ribolov i sportski turizam. Prirodno okruženje sela je veoma živopisno, a posebnu atrakciju predstavlja rečica Vrelo sa vodopadom i slapovima, a na kojoj je sačuvana i obnovljena stara vodenica potočara.

Turistički razvoj sela, koji podrazumeva inovativan pristup u turizmu istovremeno štiteći lokalnu zajednicu, tradiciju i nasleđe u skladu sa ciljevima održivog razvoja, čine selo Gostilje idealnim kandidatom za konkurs za najlepše turističko selo.

Da li će titula za najbolje selo stići ponovo u zapadnu Srbiju i zašto baš Gostilje treba da se okiti ovim laskavim priznanjem?

Šta meštanima Gostilja znači kandidatura sela i šta ukoliko Gostilje osvoji nagradu?

Milan Tucović, meštanin sela Gostilje, kaže da im sama kandidatura, a nadaju se i nagradi, znači da će svoje mesto moći da promovišu na širem planu.

„Svakako da je Gostilje, kao selo, i do sada bilo dosta posećeno, ali ovo će biti još jedan dodatni input za razvoj novih turističkih sadržaja.“

Izvor: B92.net