KAD JE NEOPHODNA POSETA LEKARU?

Linije na noktima se pojavljuju na više načina. Mogu biti vertikalne ili horizontalne, a mogu se formirati na samo nekim ili svim noktima.

Vertikalne linije na noktima mogu ukazivati na nedostatak gvožđa, a ponekad su i znak artritisa. Ako pored brazde na dnu nokta postoje i crvene linije, onda je možda reč o autoimunoj bolesti, prema klinici Mejo.

linije na noktima

Razlog za njihovu pojavu je često bezazlen i vezan je za godine života, ali postoje situacije kada je neophodna poseta lekaru.

Vertikalne linije na noktima

„Linije koje idu od dna nokta ka vrhu su najčešći oblik nabora noktiju, javljaju se kod oko 20 odsto odraslih osoba. U većini slučajeva to je samo znak starenja“, objasnila je američka dermatolog Ajvi Li.

Ona kaže da se naši nokti uglavnom sastoje od keratina, proteina koji se nalaze i u kosi i u spoljašnjem sloju kože. Nokti se s godinama menjaju jer telo teže zadržava vlagu, na isti način na koji koža postaje suva, a kosa osetljivija.

„Ako primetite bilo kakve druge promene na noktima, kao što su cepanje ili promena boje, možda ćete želeti da se obratite lekaru“, upozorava dr Li.

Dodaje da u retkim slučajevima nabori na noktima mogu biti znak anemije, reumatoidnog artritisa ili kardiovaskularnih problema. Na primer, nabor na sredini nokta može biti znak nedostatka hranljivih materija, kao što su proteini ili folna kiselina.

Stručnjaci na klinici Maio se slažu sa ovom doktorkom, ali napominju da ako pored vertikalnih nabora na dnu nokta postoje i crvene linije, onda to može biti lupus – autoimuna bolest u kojoj imuni sistem postaje hiperaktivan i napada zdravo tkivo.

Horizontalni nabori na noktima

„Ovi nabori na noktima su manje uobičajeni i poznati su i kao Beauove linije. Oni mogu signalizirati bolest ili mogu biti ostatak stare povrede. Ovi nabori su uzrokovani privremenim zaustavljanjem rasta noktiju u proksimalnom matriksu nokta, obično su benigni i nastaju mehaničkom traumom“, objasnila je dr Li.

„Ponekad, međutim, ukazuju na kožnu bolest kao što je ekcem, psorijaza ili hronična paronihija (infekcija nabora noktiju zbog koje koža postaje otečena i crvena), pa obavezno pregledajte kožu i vrhove prstiju da biste videli znake crvenila i osipa“, dodala je ona i napomenula da u ovom slučaju treba posetiti dermatologa.

Kaže da ovi nabori na noktima mogu biti i znak drugih sistemskih problema. Na primer, javljaju se kada štitna žlezda radi previše ili premalo, a to utiče na hormone koji kontrolišu rast noktiju, kože i kose.

Ako se Boove linije pojavljuju na svih 20 noktiju istovremeno, to može ukazivati na infekciju, poput upale pluća ili sifilisa, a može i na probleme sa srcem, jetrom ili bubrezima.

Doktorka Li savetuje da posetite dermatologa ako su vam, pored bora, nokti postali tanji, izlistani, ako su promenili boju ili promenili oblik, prenosi Reader’s Digest.

Šta promene na noktima mogu otkriti?

– Promenili su boju – prirodna boja noktiju je ružičasta, ali ako im je površina bela, to može da ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme – oboljenja jetre, srčane probleme, otkazivanje bubrega ili dijabetes. Ponekad je bela boja noktiju povezana sa starošću. Žuti nokti koji sporo rastu mogu ukazivati na bolesti respiratornog sistema, poput hroničnog bronhitisa, a mogu biti povezani i sa oticanjem ruku, piše klinika Mejo.

– Imaju udubljenje – horizontalno udubljenje nastaje kada nokti neko vreme ne rastu (u slučaju povrede ili bolesti). Ali može se javiti i ako se radi o nekontrolisanom dijabetesu, oboljenju perifernih krvnih sudova ili ako je telesna temperatura veoma visoka (u slučaju upale pluća, šarlaha, morbila itd.). Takve linije su ponekad znak nedostatka cinka u telu.

– Skroluju – može da se radi o poremećaju funkcionisanja štitaste žlezde, odnosno da nivo hormona u organizmu nije ispravan. Ponekad su nokti lomljivi ako su zahvaćeni gljivičnom infekcijom ili psorijazom. Može se desiti da se pojave kao reakcija na neki kozmetički proizvod, neki lek…

– Savijaju se napolje – nazivaju se i ekserima „kašika“. Veoma su mekane i ivice su im zakrivljene ka spolja. Ovakvi nokti mogu biti znak anemije ili nepravilne funkcije jetre uzrokovane hemohromatozom (telo apsorbuje previše gvožđa iz hrane i njegov višak se javlja u telu). Ove vrste noktiju su ponekad povezane sa srčanim oboljenjima i sporim funkcionisanjem štitne žlezde.

– Imaju rupice (mnogo malih udubljenja) – mogu signalizirati bolesti vezivnog tkiva, kao i autoimunu bolest koja uzrokuje gubitak kose. Ljudi koji pate od psorijaze često imaju ovakve nokte.

– Pojavile su se bele tačke – to mogu da izazovu plikovi ispod noktiju ili povrede, ali i nedostatak cinka ili vitamina B.

– Imaju braon ili crne linije – to ne treba zanemariti jer crne linije na noktima mogu biti znak opasnog melanoma – vrste tumora koji pogađa kožu, a rano otkrivanje spasava život. Ponekad su upozorenje da imate trihinelozu, a tamne pruge se mogu pojaviti i kao reakcija na antibiotik.