SKUPA KIRIJA

Spavao je napolju, govoreći da ne želi da „bude smetnja“, ali se starac beskućnik predomislio kad je došla zima.

Starac i beskućnik koji je devet meseci živeo na italijanskom aerodromu u Bolonji dobio je novi dom.

starac beskućnik

Poznat samo kao Arnaldo, 83-godišnjak je počeo da živi na aerodromu kada više nije mogao da priušti da plaća kiriju.

Osoblje aerodroma Markoni, sedmog po veličini u Italiji, postalo mu je kao porodica, dajući mu vreću za spavanje, kafu i obroke. Aerodromski kiosk mu je takođe davao novine za čitanje svaki dan.

Arnaldo vas možda podseća na lik Toma Henksa u filmu ‘Terminal’, ali ovde je penzioner zaglavio zbog siromaštva, a ne zbog birokratije.

Zašto je Arnaldo živeo na aerodromu?

Poreklom sa italijanskog ostrva Sicilije, Arnaldo je sada stanovnik Bastilje, u provinciji Modena. Prošlog leta se našao u nemogućnosti da plaća kiriju, preživljavajući samo od penzije. Uprkos pomoći lokalnih službi za beskućnike, završio je da živi na aerodromu Markoni u Bolonji.

Spavao je napolju, govoreći da ne želi da „bude smetnja“, ali to nije bilo održivo kada je došla zima. Preselio se u zonu za prijavu na aerodromu, prenosi Euronews.

Tamo je imao neočekivanu dobrodošlicu. Osoblje aerodroma mu je obezbedilo kafu i hranu, kao i vreću za spavanje.

Devet meseci nakon Arnaldovog boravka na aerodromu, opština Bolonja je uskočila u pomoć. Dok pokušavaju da mu nađu stalni dom, on je smešten u hotel, svakako korak dalje od zgrade aerodromskog terminala.

Luka Rico Nervo, Bolonjski savetnik za socijalno staranje, kaže da se Arnaldo preselio u Bolonju bez kontakta sa lokalnim socijalnim službama, ali kada su saznali za njegov slučaj, podrška mu je ponuđena. Odbornik je rekao da mu je žao što su vlasti za njegov slučaj saznale tek iz medijskih naslova i istakao važnost traženja pomoći od nadležnih kada je to potrebno.

Izvor: Euronews