OBNOVOM IM PRODUŽITI VEK

Staro drvo ima bolju stabilnost, izdržljivost i dugovečnost, dok novo izraslo drvo počinje da trune i iskrivljuje se nakon samo dvadeset godina.

Istina je ono što kažu: „ne prave ih kao nekada.“ Mnogi od nekadašnjih prozora i dalje dobro funkcionišu nakon 100 godina od izrade, dok velika većina potpuno novih prozora neće biti u upotrebi za narednih 100 godina.

staro drvo

Zašto je to tako? Zato što drveni prozori napravljeni od „novog drveta“ nisu napravljeni kao nekada. Nekadašnji prozori napravljeni od „starog“ drveta, od drveta pre 100 godina, najizdržljiviji su prozori koji postoje.

Razlika između starog i novog drveta

Razlika između starog i novog drveta je kao razlika između granita i papira. Staro drvo ima bolju stabilnost, izdržljivost i dugovečnost. Novo izraslo drvo i prozori od kojih su napravljeni počinju da trunu i iskrivljuju se nakon samo dvadeset godina.

„Devičansko (netaknuto) drvo“ je izraz koji se odnosi na prvo posečeno drvo ili drvo koje se obere po prvi put. Kako je rana Amerika rasla i širila se, sakupljalo se drvo iz netaknutih šuma od Njujorka, preko Pensilvanije i Ohaja, a zatim u regionu Velikih jezera u Viskonsinu i Minesoti. Berba drveća se zatim okrenula ka jugu i konačno, nakon ranog 20. veka na zapadu. Era seče netaknute šume u Americi trajala je od 1870-ih do 1940-ih godina.

Vrednost netaknutog drveta je u tome što je raslo veoma sporo tokom dugog vremenskog perioda. Zbog ovog sporog rasta, prstenovi rasta su veoma čvrsti. Čvrsti rast znači i veću stabilnost. Na primer, drvo iz 1918. ima najmanje 25 prstenova, dok drvo iz 2018. ima svega nekoliko (VIDI SLIKU).

drvo razlike

Stabilnost nije jedina prednost. Ovaj spori rast takođe daje više drvetovog srca. Srce drveta je njegov najdugotrajniji deo, dok njegov ostatak vrlo brzo trune.

Većina drveta koje se danas koristi u industriji raste veoma brzo.

Efekti novog naspram starog drveta

Ako ste nekad koristili drvo češljastog spoja, videćete efekte novog u odnosu na staro drvo. Počevši od 70-ih godina prošlog veka, proizvođači drvne građe počeli su da koriste drvo spojeno u češalj kako bi nadoknadili loš kvalitet drveta, njegovo savijanje, uvijanje i čvorove. Uzeli su dasku od drveta, izrezali nedostatke i zatim spojili delove spojevima kao češalj (cik-cak).

Spajanje drveta na ovaj način u prozorima, na vratima, lajsnama i drvenoj građi je neophodno, jer kvalitet novog drveta nije tako dobar. Staro drvo uglavnom je bez čvorova, dok je novo drvo veoma prožeto njima.

Dakle, vrednost stare građe je razlog zašto NE TREBA da bacamo stare prozore. Ovi stari prozori su strukturalno superiorniji i mogu se obnoviti umesto zameniti novim i nekvalitetnijim. Stari prozor može da traje još 100 godina ako se pravilno obnovi.