PRIKRIVENO I ŠKODI

So u obroku ne šteti našem zdravlju kao izvesne količine soli skrivene u brojnim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo.

Skrivene količine soli u prerađenoj hrani je „tihi ubica“, jer vremenom i u prevelikim količinama podiže krvni pritisak i može izazvati moždani ili srčani udar.

količine soli

„Pre 10-15 godina dobijali smo poruku da smanjimo unos soli, ali je, nažalost, ponovo počela da se pojavljuje. U Velikoj Britaniji odrasli jedu oko 8,4 grama soli dnevno, oko 40 odsto više od maksimalno preporučene granice od šest grama, što je količina koja stane u jednu kašičicu“, kaže nutricionista Sonja Pombo.

Keks

Keks koji se reklamira kao zdravija alternativa običnom keksu, zapravo ima velike količine soli.

Samo dva komada ovog keksa imaju otprilike istu količinu soli kao čips od 30 grama, što je oko 0,44 grama soli. To bi značilo da keks i druge slične poslastice mogu da sadrže mnogo više soli nego što mislimo.

Sir

So je neophodna u proizvodnji sira, ali mnogi proizvođači često koriste mnogo više nego što je zaista potrebno. Ovo se posebno odnosi na tvrde sireve. Naime, 50 grama sira može da sadrži više soli nego dve kesice čipsa. Takođe, važno je istaći da su najslaniji sirevi biljnog porekla.

Žitarice za doručak

Slatke žitarice za doručak sadrže i velike količine soli. Samo 50 grama ovih pahuljica ima više soli od jedne kesice čipsa. Ako deca konzumiraju jednu porciju žitarica, to bi značilo da konzumiraju više od jedne četvrtine preporučenog unosa.

Hleb

Hleb je namirnica koja se konzumira skoro svaki dan. Međutim, ako se odlučite za hleb iz supermarketa, koji može duže da traje, treba da znate da samo jedna kriška sadrži oko 0,46 grama soli, što je opet više od 30 grama čipsa.

Veganski burger

Sve popularniji veganski hamburger sadrži skoro isto toliko soli kao dve kesice čipsa. Poput biljnih sireva, veganske zamene za meso sadrže previše soli da bi poboljšale ukus. Važno je znati da prerađena hrana biljnog porekla nije nužno zdrava opcija.

Prelivi za salatu i sosevi

Dve porcije kečapa sadrže skoro iste količine soli kao kesica čipsa. Jedna kašičica preliva za salatu bez masti sadrži oko 0,11 g soli. Ipak, najviše soli i dalje ima kečap. Samo 15 grama sadrži 0,3 grama soli, a pošto je uglavnom konzumirate uz hranu koja je takođe slana, verovatno ćete unositi mnogo više soli od preporučenog dnevnog unosa.

Izvor: Klix.ba