POTREBE I OČEKIVANJA KUPACA

Sve ono što će budućim vlasnicima vaše nekretnine olakšati život i uklopiti se u moderni stil života svakako je veliki plus.

Ukoliko planirate prodaju nekretnine, procena koja će vam eventualna ulaganja podići njenu cenu može biti izazov. Ta procena u suštini predstavlja pronalaženje balansa između budžeta kojim raspolažete i isplativosti ulaganja.

nekretnine

Međutim, s promenom trendova, menja se i potražnja za određenim stilovima, menjaju se potrebe i očekivanja kupaca, te smo stoga za vas sastavili listu trenutno aktuelnih stilova uređenja koja će vam znatno pomoći prilikom odluke za koju vrstu ulaganja da se opredelite. 

Važno je ipak da napomenemo da sva ova ulaganja važe ne samo za prodaju, već i ukoliko pripremate stan za izdavanje

Pametna tehnologija je in

Jedan od sigurnih načina da povećate cenu svoje nekretnine je da u nju inkorporirate modernu pametnu tehnologiju. Živimo u digitalnoj eri i tzv. “pametni domovi” sve više postaju norma umesto luksuza. Pametne brave, nadzorne kamere, alarmni sistemi su sve više potreba i očekivanje i svakako će značajno podići vrednost vašeg doma. Osim bezbednosnih, možete uključiti i sisteme za zabavu, pored osvetljenja, pametnih termostata, ili nekih drugih uređaja koji se mogu kontrolisati putem aplikacija na mobilnom telefonu. Sve ono što će budućim vlasnicima vaše nekretnine olakšati život i uklopiti se u moderni stil života svakako je veliki plus. 

Kuhinja je centar doma

Moderna, lepo dizajnirana kuhinja, kažu stručnjaci, neuporedivo će podići vrednost vaše nekretnine, posebno elementi koji su trenutno u trendu, poput radnih površina od mermera, dobro organizovanog prostora za odlaganje, kvalitene slavine i sudopere slično. Kuhinjska ostrva su u modi jer osim što su praktična za odlaganje, pružaju mogućnosti za višenamensku upotrebu, te su mnogi kupci spremni da upravo zbog njih potroše koji evro više. Ipak, nije potrebno da renovirate čitavu kuhinju kako biste joj podigli cenu. Nekada je osvežavanje boje i dodavanje par polica za odlaganje dovoljno da postignete “skupi” efekat i veću funkcionalnost. 

Open space

Jedan od traženijih tipova uređenja stanova u Beogradu je tzv. “open space” koncept, u kome je naglasak na smanjenju broja zidova u domu, te u isto vreme proširenje prostora i spajanja više prostorija u jednu. Ova tendencija se posebno traži kod spajanja kuhinje, trpezarije i dnevne sobe, čime se dobija svetao i veliki prostor i osećaj širine. Prilikom pripreme doma za prodaju, potrebno da je da ga što više raščistite od stvari i omogućite što više prirodnog svetla, kako biste postigli efekat većeg prostora i prozračnosti.

nekret stil

Prirodni materijali i održivi dizajn

Još jedan trend koji sve više uzima zamaha je uključivanje prirodnih materijala u uređenje doma, poput drveta, kamena i bambusa. Osim održivosti, uključivanjem više prirodnih materijala u dizajn enterijera postići ćete i prijatniji, topliji izgled i atmosferu, što u velikoj meri utiče na konačnu odluku kupca.

Ulaganje u energetsku efikasnost

Prilikom kupovine, svaki kupac na umu ima troškove koji ga očekuju. Ukoliko ste korak ispred i omogućite veću energetsku efikasnost, odnosno manje račune, unapred ste sebi obezbedili dobru ponudu. Mogućnosti je mnogo, od jeftinijih, poput zamene običnih sijalicama LED varijantom, preko izolacije zidova, zamene stolarije, pa sve do ugradnje solarnih panela.

Ne zaboravite kupatilo

Nakon kuhinje, kupatilo je sledeća prostorija koja može značajno da utiče na konačnu cenu nekretnine. Ne zaboravite – svako ulaganje koje izvedete, skinuće ne samo trošak, već i štedi vreme i trud budućem kupcu, te će vam se višestruko isplatiti. A pošto su kupatila najčešće i najmanje prostorije u stanu, i mala ulaganja biće vidljiva i vredna. Razmotrite zamenu keramike za moderniju, promenu rasvete ili osvežavanje boje ka svetlijoj ili modernijoj.

Da zaključimo, podizanje vrednosti nekretnine zahteva strateško ulaganje i planiranje, te unapređenje modernosti, funkcionalnosti i estetskog utiska. Na vama je da odredite koliko ste spremni da se u to upustite i koliko da uložite, ali ukoliko pratite savremene trendove, nijedno ulaganje neće biti uzalud.