UPOZORENJA PUTNICIMA

Postoje situacije tokom leta avionom koje zaista ukazuju da nešto nije u redu i o tome je govorila nekadašnja stjuardesa sa višegodišnjim iskustvom.

Putnici u avionu se dele na one koji tokom leta sednu i „isključe glavu“ i na one koji svakog trenutka razmišljaju o tome da svakog trenutka nešto može da se desi s avionom, iako se avio-transport smatra najbezbednijim vidom saobraćaja.

tokom leta avionom

Koji znakovi upućuju da sa avionom zaista nešto nije u redu?

O tome koliko je avionski transport bezbedan govori i činjenica da su se u prošloj, 2023. godini, dogodile samo dve nesreće sa fatalnim ishodom na komercijalnim letovima.

Ukoliko to uporedimo sa drumskim saobraćajem, koji je na kratkim relacijama obično alternativa avionskom i gde se gotovo svakodnevno dešavaju saobraćajne nezgode, shvatićemo da možda i nema toliko razloga za brigu.

Postoje, međutim, situacije na letu koje zaista ukazuju da nešto nije u redu.

O tome na šta bi trebalo obratiti pažnju za portal Metro govorila je Lisa Hjuz, bivša stjuardesa sa višegodišnjim iskustvom u letenju.

Ponašanje posade može ukazivati da nešto nije kako treba

Učestala komunikacija između članova posade u kabini, kao i između stjuarda i stjuardesa i pilota koji se nalaze u kokpitu, u pojedinim situacijama može ukazivati na problem na letu. Promene u tonalitetu i hitne najave su nešto što putnici, ukoliko obrate pažnju, svakako mogu primetiti.

„Posada takođe može pripremiti i opremu za hitne slučajeve ili izdvojiti fizički sposobne pojedince da im pomognu u eventualnoj evakuaciji putnika“, navela je Hjuz.

Neobični signali na koje bi trebalo obratiti pažnju

Letenje avionom gotovo uvek podrazumeva i prolazak kroz zonu turbulencija. Ovo zaista nije razlog za brigu. Međutim, iznenadne vibracije na letu, neobični zvukovi koje izdaje letelica ili neočekivane promene u visini letenja mogu ukazivati na to da postoje određeni mehanički problemi.

Znak za uzbunu mogu biti i treperenje svetla u kabini aviona, „ispadanje“ maski sa kiseonikom iz prostora iznad sedišta, kao i pokretanje protokola za evakuaciju u hitnim slučajevima.

Neplanirano sletanje aviona ukazuje da problemi zaista postoje

Odluka za neplanirano sletanje, koju donose piloti u komunikaciji sa tornjem, može ukazivati na to da je tokom leta došlo do neprevdiđenih okolnosti. Međutim, to ne mora nužno značiti da su po sredi problemi tehničke prirode – može se desiti da je nekom od putnika pozlilo ili da je na planiranoj ruti došlo do vremenskih nepogoda.

U izuzetnim slučajevima, naglo sletanje može biti izazvano i sigurnosnim pretnjama, na osnovu kojih su piloti procenili da je bezbednije spustiti se na kopno nego nastaviti let.

Svakako, ukoliko do ovakve situacije dođe, vrlo je važno slušati instrukcije letačkog osoblja i ne paničiti.

Izvor: RT.rs