ZAKON JE ZAKON

Srpski turisti česta za letnji odmor biraju Tunis, ali ne slute koliko je važno da se upute u određene zakone ove zemlje.

Za Tunis su posebno važna pravila kada je u pitanju novac.

tunis

Naime, strogo je zabranjeno iznošenje tuniskih dinara iz zemlje, kao i unošenje tog novca u zemlju.

Za zamenu tuniskih dinara koji vam preostaju na kraju vašeg boravka, potrebno je da pokažete račun banke u kojoj ste prvi put podigli ili kupili dinare.

Upravo zbog ove zabrane, vlasti imaju pravo da vas pretresu na aerodromu, te bi pre izlaska iz zemlje i pasoške kontrole trebalo da potrošite sve tuniske dinare koje imate.

Takođe, jedno od ograičenja kada je Tunis u pitanju je i dužina boravka u zemlji.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, svaka nedelja prekoračenja se dodatno naplaćuje oko šest evra.

„Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti više od tri meseca, uz obavezno posedovanje povratne karte. Ne postoji obaveza posedovanja polise zdravstvenog osiguranja, niti potreba podnošenja dokaza o vakcinaciji“, navodi se na sajtu MSP.

Postoje i pravila za unos i iznos akcizne robe.

„Može da se unese 200 komada cigareta, 20 komada cigara, 500 grama duvana, a što se tiče alkoholnog pića, ako sadrži do 25 odsto alkohola, dozvoljena su dva litra, dok je za piće koje sadrži više od 25 odsto alkohola dozvoljeno jedan litar. Što se tiče unosa novca u zemlju, ukoliko iznos koji se unosi premašuje 25.000 tuniskih dinara, mora da se prijavi na carini“, navode u MSP.

Kućni ljubimci moraju da imaju veterinarsku knjižicu, kao i sanitarnu potvrdu, izdatu od nadležnih organa. Zabranjeno je unošenje rasa koje su opasne, kao što je pitbul. Dela od kulturnog i istorijskog značaja moraju se obavezno prijaviti i potrebna je prethodna dozvola tuniskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izvor: B92.net