EPOHALNO NALAZIŠTE

Vojska od terakote je u pravom smislu reči vojska, dobro organizovana i strateški idealno postavljena.

Dok je marljivi kineski seljak nedaleko od grada Đijan pre četiri decenije kopao bunar nije ni slutio da će odgonetnuti vekovnu tajnu i biti protagonista jednog od najvećih arheoloških otkrića ikada.

vojska od terakote

Otkriće koje je i dan danas obavijeno velom velikih misterija i inspiriše svetske naučnike da daju sve od sebe ne bi li odgonetnuli neku od njih.

Velika glinena vojska

Vladar drevne Kine Ćin Ši Huang naložio je izgradnju Glinene vojske sa zadatkom da čuva carev grob i njegov večni počinak te da ga prati u njegovim posmrtnim osvajačkim pohodima.

Ogromna vojska koja i danas uliva strahopoštovanje sagrađena je oko 1 km od carevog groba. Nove statue se neprekidno pronalaze a za sada ih je otkopano oko 8.000. Poseban utisak ostavlja podatak da svaka statua ima personalizovane crte lice i da praktično ne postoje dve iste.

Svaka figura je izgrađena sa neverovatnom preciznošću i neodoljivo podseća na okamenjene ratnike.

Vojska od terakote je u pravom smislu reči vojska, dobro organizovana i strateški idealno postavljena. Iza više od 200 strelaca koji stoje u prvim redovima stoje brojni vojnici naoružani kopljima i sličnim dugačkim oružjima sa zaoštrenim vrhovima.

Vojsku upotpunjuju bojna kola koja vuku konji, takođe izgrađeni u prirodnoj veličini. Nema sumnje da ako je kineskom caru bila potrebna posthumna armija bolju nije mogao zamisliti.

Graditeljski poduhvat

Jedna od prvih odluka novog vladara tadašnje Kine bila je izgradnja ove „vojske“. Za taj poduhvat bilo je potrebno 7.000 radnika i 38 godina. Nebrojani robovi bili su primoravani na težak fizički rad tokom izgradnje glinenih vojnika, većina njih tragično je i skončala na ogromnom gradilištu.

Posle 37 godina brutalne i beskrupulozne vladavine tokom jedne od svojih ekspedicija u kojima je tražio eliksir mladosti i tajnu večnog života car je iznenada preminuo. Dovitljivi vojnici su njegovo telo obmotali usoljenom ribom sprečavajući širenje mirisa i vesti o carevoj snrti. Posle velikih neprilika uspeli su da ga dopreme do carske palate i sahrane ga uz sve počasti nedaleko od njegove verne vojske, koja će ga pratiti kroz večnost pogrebnog života.

Izuzetna neobičnost ovog arheološkog blaga privlači znatiželjnike iz celog sveta. Legende koje kruže o njenom nastanku, umetnički dojam i sam kvalitet izrade koji je omogućio da figure istraju vekovima načinile su Vojsku od terakote jednim od najpopularnijih i najposećenijih znamenitosti ogromne kineske države. Sa punim pravom!

Izvor: Zanimljiva geografija