ZAPEČENE ĆUFTE

Moramo vam priznati da su ove zapečene ćufte veoma ukusne, dok je sos u kojem se prave fenomenalan, pa vam predlažemo da ga koristite i za neku pastu ili druga jela.

zapečene ćufte

Sastojci:

350 grama mlevenog mesa
300 grama konzerviranog paradajza
200 mililitara kisele pavlake
125 grama mocarele
listovi crvenog bosiljka
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Mleveno meso posolimo, pobiberimo i umesimo rukama. Nauljenim rukama uzimamo od mesa, formiramo ćufte i ređamo u nauljenu keramičku posudu za pečenje. Pečemo 20 minuta na 200 stepeni.

U tiganju, na šporetu, na zagrejanom ulju pržimo sitno isečen konzervirani paradajz. Posolimo i pobiberimo. Dodamo sitno isečen peršun, pavlaku i promešamo.

Tepsiju sa ispečenim ćuftama izvadimo iz rerne i ćufte prelijemo sadržinom iz tiganja. Mocarelu isečemo na parčad i po jedno parče stavimo na svaku ćuftu. Vratimo tepsiju u rernu i pečemo još pet minuta na 200 stepeni.

U šerpu, na šporetu, sa provrelom, posoljenom vodom u koju smo sipali malo ulja, dodamo prašak za pire. Kuvamo dok pire ne dobije potrebnu gustinu.

Zapečene ćufte poređamo na jednu stranu činije za serviranje. Na drugu stranu poređamo listove endivije na koje nanesemo pire. Dekorišemo grančicom francuskog peršuna i kriškama paradajza.

Prijatno!