NEOČEKIVANO DEJSTVO

Studije sugerišu da polifenoli koje ima zeleni čaj mogu zaštititi od oštećenja kože izazvanog UV zračenjem.

Zeleni čaj nudi mnoge zdravstvene prednosti, jer je bogat snažnim antioksidansima koji štite od oksidativnog stresa, podržava opšte zdravlje i pomaže u prevenciji hroničnih bolesti kada se redovno konzumira.

zeleni čaj uv

Međutim, korisnost zelenog čaja nije ograničena samo na to da bude zdrav napitak. Prema studiji američkih istraživača, zeleni čaj se takođe može koristiti lokalno za zaštitu kože od štetnih efekata izlaganja ultraljubičastom (UV) zračenju.

UV zračenje, posebno od sunca, glavni je izvor oštećenja kože. Istraživanja su povezala UVB sa talasnim dužinama između 295 i 320 nanometara (nm) sa različitim kožnim bolestima, uključujući nemelanomski i melanomski rak kože.

Kako polifenoli zelenog čaja štite od UV zračenja

Studije o ljudskim, životinjskim i ćelijskim kulturama sugerišu da polifenoli koje ima zeleni čaj mogu zaštititi od oštećenja kože izazvanog UV zračenjem. Dok se zeleni čaj najčešće konzumira kao zdravo piće, istraživači su takođe istražili mogućnost ugradnje korisnih komponenti zelenog čaja u lokalne masti.

U studiji objavljenoj u časopisu „Molecules“, istraživači su pregledali šest randomizovanih kontrolisanih studija koje su istraživale prednosti redovnog dodavanja polifenola iz zelenog čaja. Oni su izvestili da polifenoli koje ima zeleni čaj štite od crvenila kože (eritema) i upale izazvane izlaganjem UV zračenju. Istraživači su zaključili da polifenoli zelenog čaja predstavljaju atraktivnu strategiju za fotoprotekciju kod zdravih ljudi.

Kod životinja, polifenol zelenog čaja nazvan galotehin galat (GCG) takođe je pokazao zaštitne efekte protiv oštećenja kože izazvanog UV zracima. U studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports, istraživači su primenili GCG na kožu miševa bez dlake pre nego što su životinje izložili UV zračenju. Ponavljali su tretman i zračenje jednom dnevno šest uzastopnih dana.

Na kraju studije, istraživači su otkrili da GCG inhibira povećanje pigmentacije i proizvodnju ulja kože izazvane UV-om kod netretiranih miševa. GCG je takođe sprečio stvaranje melanozoma, organela koje sadrže melanin, i potisnuo aberacije u mitohondrijama na koži miševa izloženih UV-u. Pored toga, GCG je poboljšao elastičnost kože jačanjem kolagenskih vlakana, dokazujući da polifenoli zelenog čaja nude značajne prednosti za kožu.

U drugoj studiji, evropski istraživači su istraživali zaštitna svojstva epigalokatehin galata (EGCG), najzastupljenijeg polifenola u zelenom čaju, koristeći crvena krvna zrnca izložena UV. Oni su izvestili da je EGCG bio u stanju da ublaži oštećenje crvenih krvnih zrnaca izazvano UV-om sprečavanjem oksidacije glutationa, hemoglobina i lipida ćelijske membrane. Istraživači su rekli da EGCG ima iste efekte na ćelije kože izložene UV-u.

Lokalna primena EGCG iz zelenog čaja takođe je dala pozitivne rezultate kod ljudi. U studiji objavljenoj u časopisu Američke akademije za dermatologiju, istraživači su istraživali efekte nanošenja EGCG-a na kožu učesnika nakon izlaganja UVB zračenju. Oni su izvršili biopsiju tretiranih područja pri početnoj primeni, nakon 24 sata i nakon 48 sati da bi razumeli mehanizam koji stoji iza zaštitnih prednosti EGCG-a.

Istraživači su otkrili da 48 sati nakon primene EGCG, keratinociti (ćelije u najudaljenijem sloju kože) aktivno eksprimiraju kaspazu-3, proteinski marker apoptoze, ili programirane ćelijske smrti. Istraživači su ovo shvatili kao pozitivan znak, objašnjavajući da keratinociti izloženi UV-u koji prolaze kroz apoptozu sprečavaju da se oštećene ćelije pretvore u ćelije raka. To znači da nanošenje EGCG iz zelenog čaja na vašu kožu može biti efikasan način prevencije raka kože nakon opekotina od sunca.

Drugi mehanizam koji leži u osnovi radioprotektivnih efekata zelenog čaja je inhibicija formiranja ciklobutan pirimidinskih dimera (CPD). CPD su jedan od opasnih fotoproizvoda koji nastaju kada UV reaguje sa ljudskom DNK. Prema studijama, CPD su najčešći, najštetniji i najmanje brzo popravljeni premutageni fotoproizvodi koji nastaju u ćelijama sisara.

Na sreću, klinička ispitivanja pokazuju da lokalna primena polifenola zelenog čaja sprečava nastanak CPD-a izazvanog UV-om u spoljašnjem i unutrašnjem sloju kože. Takođe je utvrđeno da EGCG u zelenom čaju promoviše popravku CPD-a, efikasno sprečavajući oštećenje DNK i mutacije gena koje potencijalno izazivaju rak.

Utvrđeno je da i oralna suplementacija i lokalna primena EGCG kod miševa smanjuju broj CPD-a na koži izloženoj UV zračenju. Ovi nalazi pokazuju moć zelenog čaja i kao superhrane i kao sastojka u proizvodima za negu kože u zaštiti od štetnih efekata UV zračenja.