MOĆNO JEDINJENJE PROTIV COVID-19

Epigalokatehin galat se pokazao boljim u vezivanju sa virusnim proteinima, pa očekivano daje bolje rezultate od referentnih lekova protiv korone – remdesivira i hlorokina.

 

Zeleni čaj u sebi sadrži jedinstveni polifenol, poznat kao epigalokatehin galat (EGCG), za koji istraživanja pokazuju da je moćna cink jonofora (rastvorljiva u lipidima), što znači da pomaže cinku da se apsorbuje u ćelije.

epigalokatehin galat

Suprotno tome, cink pomaže da se EGCG učini bioraspoloživijim, što znači da dva hranljiva sastojka rade ruku pod ruku kako bi poboljšali jedan drugi terapeutski potencijal.

Cink je, kao što se zna, hranljiva materija koja uporedo sa hidroksihlorokinom (farmaceutskom cink jonoforom, pokazuje neverovatno dejstvo u pomoći pacijentima da prebrode koronavirus (COVID-19). Zeleni čaj i njegov sastojak epigalokatehin galat su još bolje rešenje za prebolevanje koronavirusa, jer su prirodni.

U Japanu, gde se zeleni čaj konzumira najviše na svetu, smrtni slučajevi od koronavirusa bili su minimalni. Isto važi i za Vijetnam i Kinu, države koje su na drugom mestu po pitanju konzumiranja zelenog čaja.

Dakle, postoje evidentni dokazi da je konzumiranje zelenog čaja kod ovih azijskih zemalja možda ključ u onome što tamošnju populaciju čuva od veće smrtnosti usled posledica koronavirusa.

Još jedna stvar koju treba imati na umu o zelenom čaju i EGCG-u, koji se uveliko konzumiraju širom Azije, jeste da su oni moćni borci protiv koronavirusa i na druge načine.

Indijska studija je otkrila da epigalokatehin galat ima mogućnost ciljanja brojnih ključnih struktura unutar virusa, onesposobljavajući njegov funkcionalni kapacitet.

„Epigalokatehin galat je pokazao vrlo visok afinitet vezivanja i nisku konstantu inhibicije među svim ekranizovanim fitokonstituentima, posebno u onima kojima je potencijalna meta SARS-CoV-2“, otkriva rad iz Indije.

BioImunitet kapi za imunitet

„EGCG se pokazao boljim u vezivanju sa virusnim proteinima, pa se očekuje da pokazuje i bolje antivirusno delovanje od referentnih lekova – remdesivira i hlorokina“, dodaje se u ovoj studiji.

Zeleni čaj takođe sadrži teanin, aminokiselinu koja upravo tako cilja na različita strukturna mesta koronavirusa.

Međutim, važno je zapamtiti da je EGCG sam po sebi nestabilan i bio-nedostupan ukoliko nije spojen sa hranljivim sastojcima poput cinka koji, kako studije pokazuju, pomažu u maksimalnom transportu u ćelije.

„UV-VIS spektrometrija otkrila je da se apsorpcija EGCG povećala, a njen vrh dostignut je dodavanjem cinka. Cink pojačava hepatoprotektivu, tj. aktivnost EGCG-a da štiti jetru“, otkrilo je jedno japansko istraživanje.

Kineski naučnici su takođe otkrili da EGCG lakše prožima ćelije kada u njemu ima cinka. To je skoro kao da su ta dva hranljiva sastojka napravljena jedno za drugo, delujući sinergetski na podršci zdravom imunitetu.

Takođe, postoje dokazi koji ukazuju da cink može pomoći smanjenju oksidacije EGCG pre nego što se on transportuje u ćelije. Iako je potrebno sve više istraživanja da bi se sve ovo potvrdilo, apsolutno ne bi došlo do štete da se ovaj režim uključi u vašu svakodnevnu rutinu radi zaštite od koronavirusa.