ŠTA SVE MOŽE

Aluminijumska folija vrlo je praktičan predmet koji se može naći u većini kuhinja, ali ima svoju primenu i u bašti.

Folija od aluminijuma može da se koristi na različite načine, ali glavna mu je svrha čuvanje hrane na najbolji mogući način.

Međutim, malo ljudi zna da se isti predmet može reciklirati za potrebe baštovanstva umesto da se baci. Otkrijmo kako se može koristiti aluminijumska folija u bašti.

folija u bašti

Koristite foliju za uzgoj semena

Folija se može koristiti i za mlade sadnice i za već zrele bašte. Ovu tehniku vrlo je jednostavno odraditi: za početak uzmite posudu po svom izboru i prekrijte dno dovoljno velikom aluminijumskom folijom. Nakon što je dno posude pokriveno, možete dodati zemlju i posaditi svoje seme. Ovaj trik zadržava toplotu, što uvelike pospešuje razvoj semena u tlu. Na primer, primetićete brži rast vaših sadnica krastavaca.

Još saveta za zaštitu vaše bašte pomoću aluminijumske folije

Za one koji imaju povrtnjak, često je razočaravajuće otkriti da životinje ili štetočine oštećuju vaše biljke u vašoj odsutnosti hraneći se voćem i semenkama. Srećom, postoji jednostavan lek za ove nametnike: korišćenje reciklirane aluminijumske folije.

Postavljanjem komada folije u blizini biljaka koje želite da zaštitite stvoriće se svetlosni odbljesci sunčevih zraka koji će prestrašiti ove životinjice i naterati ih da napuste vaš vrt. Jednostavno pričvrstite komad aluminijumske folije na uzicu u blizini područja koje želite zaštititi.

Ptice

Ptice se prirodno boje sjajnih i bučnih stvari. Ako u svom vrtu imate voćke, lako ih možete zaštititi tako da na grane privežete uske trake aluminijumske folije. Ovaj trik je jednostavan i garantuje dobre rezultate.

Glodari

Kako biste sprečili male životinje da napadnu seme koje ste upravo posadili u svom povrtnjaku, možda ćete hteti da pokrijete tlo ili vrh posude aluminijumskom folijom. Koristeći isti princip reflektovanog svetla, sprečiće ulazak životinja i zaštititi vaš vrt. Kod voćaka može biti od koristi i prekrivanje debla aluminijumskom folijom za zaštitu plodova ili mladica od glodara. Jednostavno izrežite listove dovoljno velike da se omotaju oko debla, a zatim ih pričvrstite užetom ili plastičnim kanapima.

Divljač

Ponekad nije dovoljno stabla odvojiti ogradom. Duge noge jelena mogu lako dosegnuti mlada stabla. Omotajte široku traku aluminijumske folije visine najmanje metar oko debla stabla.

Držite podalje veverice i zečeve

Kuglice od aluminijumske folije obešene u bašti takođe hvataju svetlost, svetlucanje obično plaši veverice i zečeve.

Izvor: Jutarnji list