NE ZNAJU ŠTA VALJA…

Na kompletnoj listi 14 najgorih srpskih jela neki specijaliteti nalaze se potpuno neočekivano, ali o ukusima ne treba raspravljati.

Niko na domaću srpsku kuhinju i specijalitete ne ostaje ravnodušan. Uz gostoprimstvo naših domaćina i sjajnu hranu svako sa sobom ponese pregršt utisaka i bar neko omiljeno jelo. Međutim postoje jela koja se baš i ne dopadaju svima, te je tako popularni portal za gastronomiju, Taste Atlas, objavio listu najgorih srpskih jela, na osnovu ocena korisnika ovog sajta.

najgorih srpskih jela

Prvo mesto na njihovoj listi zauzimaju rezanci s makom, desert iz Vojvodine, koji nije baš toliko uobičajen u ostalim delovima zemlje. U opisu jela piše da se ovaj desert ranije smatrao velikom poslasticom, a danas se tretira kao hrana za siromašne.

Drugo mesto zauzimaju pihtije, koje i kod nas mnogi ne mogu da smisle. Na sajtu kažu da se pihtije služe narezane kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašicu rakije.

Treća je leskovačka kavurma, a ovaj srpski specijalitet priprema se dugotrajnim procesom koji uključuje lagano prženje svinjske kore dok se mast potpuno ne istopi. Uobičajeni dodaci uključuju svinjske iznutrice kao što su pluća, jetra, creva i delovi glave koji se kuvaju, sitno iseckaju i dodaju u mešavinu za prženje.

Na četvrtoj poziciji našla se popara, balkanska verzija kaše od hleba. Autori teksta je opisuju kao drevno jelo koje je veoma cenjeno kao brzo i jednostavno rešenje da se ostatak hleba potroši i da se pri tome nahrani cela porodica. Pošto se jede u mnogim zemljama širom regiona, postoji mnogo različitih načina pripreme.

Iznenađujuće, ali peto mesto zauzima, verovali ili ne, lenja pita. Tradicionalna srpska poslastica koja se sastoji od dva sloja kora sa voćnim filom, sirom ili orašastim plodovima na vrhu. Naziv jela se odnosi na činjenicu da je ovaj kolač jeftin i jednostavan za pripremu.

Pogledajte u produžetku kompletnu listu 14 najgorih srpskih jela, ali imajte u vidu da su ovi obroci samo dobili najniže ocene u konkurenciji ostalih srpskih specijaliteta na sajtu Taste Atlas, a ne da su ih ljudi zaista okarakterisali kako užasne (na primer, naše „najgore jelo“, rezanci s makom, ima prosečnu ocenu 3.1 od maksimalnih 5, što i nije toliko loše).

  1. Rezanci s makom
  2. Pihtije
  3. Leskovačka kavurma
  4. Popara
  5. Lenja pita
  6. Riblji paprikaš
  7. Srpska salata
  8. Proja
  9. Duvan čvarci
  10. Makovnjača
  11. Prebranac
  12. Svadbarski kupus
  13. Čorbast pasulj
  14. Slatko od jagoda

Izvor: BizLife