BEZBEDNOST PLODA

Odavno se postavlja pitanje da li je zdravo za trudnice da popiju nekad neki alkohol, čašicu ili dve nekog alkoholnog pića, pa evo šta kažu studije.

Novo istraživanje pokazalo je da nijedna količina alkohola tokom trudnoće nije bezbedna, jer čak i malo ili umereno konzumiranje alkoholnih pića može izazvati probleme u trudnoći.

trudnice alkohol

Trudnice su upozorene da rizikuju pojavu abnormalnosti kod novorođenčadi ako piju alkohol, odnosno bilo koju količinu nekog alkoholnog pića.

Nova studija otkrila je da nijedna količina pića nije bezbedna za dete, pri čemu čak i malo malo ili umereno konzumiranje konzumiranje alkohola može izazvati prevremeno rođenje, piše Mirror.

Istraživanje objavljeno u časopisu „Alcohol Clinical and Experimental Research“ takođe je otkrilo da uticaj alkohola na bebu može varirati zavisno od pola.

Utvrđeno je da je veći rizik da se dečaci prerano rode, a da devojčice imaju malu težinu na porođaju.

Stručnjaci sa Univerziteta Nju Meksiko proučavali su 281 trudnica i njihovu decu. Oni su se fokusirali na one koje su pile alkoholna pića umereno ili povremeno, otprilike u vreme kada su zatrudnele ili pre nego što su shvatile da očekuju dete.

Uprkos tome što su žene uglavnom prestale ili smanjile da konzumiraju alkoholna pića nakon što su otkrile trudnoću, problemi su još uvek bili vidljivi i kod muške i kod ženske dece.

Izvor: N1