KOLIKA JE CENA LEPOTE

Botox, ili botulinum toksin, popularan je tretman za smanjenje bora i finih linija, ali njegova upotreba nije ograničena samo na one koji već pokazuju znakove starenja.

U poslednjih nekoliko godina, sve je češća praksa da mlađe osobe, uključujući one koje su u dvadesetim godinama, koriste Botox.

botox

Ovaj trend, često nazivan „preventivni Botox“, ima za cilj sprečavanje formiranja bora pre nego što postanu izražene. Međutim, postoji nekoliko važnih faktora koje treba razmotriti pre odluke o ovom tretmanu.

Razlozi za rano korištenje Botoxa

  • Prevencija: Glavni argument za upotrebu Botoxa pre tridesete je da može spriječiti razvoj dubokih bora. Mišići koji se često koriste za izražavanje emocija, poput onih oko očiju i čela, mogu vremenom stvoriti trajne linije. Botox može opustiti ove mišiće, potencijalno sprečavajući nastanak trajnih bora.
  • Estetski razlozi: Neki mladi ljudi se odlučuju za Botox zbog trenutnih estetskih problema, kao što su fine linije koje se pojavljuju kada su mišići lica aktivni (poznate kao dinamičke bore, bore smejalice).

Lekar specijalista za Botox u Novom Sadu je taj koji na osnovu pregleda procenjuje da li će se Botox koristiti tokom antiaging procedure. Medicinski eksperti su saglasni u stavu da ga je moguće primenjivati već nakon sredine 25 godine (mada je zvanično potvrđeno da je siguran za pacijente starije od 18 godina).

Kada se primenjuje u razdoblju od 25 do 30 godine tada se može da služi kao prevencija – da bi se doložila pojava prvih bora i usporio proces starenja.

tridesetim godinama Botox može da utiče na produžavanje mladalačke svežine lica i uklanjenje prvih borica. 

Kada na stupe četrdesete godine tada se Botox može koristiti za uklanjanje bora, čak i dubokih linija

Razmatranja pre odluke

doktorka sa injekcijom

  • Savetovanje sa stručnjakom: Važno je konsultovati se sa kvalifikovanim dermatologom ili plastičnim hirurgom. Stručnjak može proceniti da li je Botox prikladan za vaše specifične potrebe i starosnu dob.
  • Individualne potrebe: Ne svaka osoba u dvadesetim godinama ima iste potrebe ili će imati koristi od ranog korištenja Botoxa. Stručnjaci treba da ocene stanje kože i mišićne aktivnosti pojedinca.
  • Dugoročni efekti: Iako su dugoročni efekti Botoxa generalno dobro dokumentovani, manje je poznato o potencijalnim efektima decenijama upotrebe, posebno kada se započne u ranom dobu.

Potencijalne prednosti i rizici

  • Prednosti: Preventivni Botox može pomoći u održavanju mladolikog izgleda duže vreme i može smanjiti potrebu za invazivnijim procedurama kasnije u životu.
  • Rizici: Kao i svaki medicinski postupak, on nosi rizike poput privremenih nuspojava kao što su modrice, otoci ili čak prolazna asimetrija lica. Takođe, postoji psihološki aspekt – stvaranje zavisnosti od kozmetičkih procedura u mladom dobu.

Botox pre tridesete može biti koristan za neke mlade ljude, posebno u svrhu prevencije. Međutim, važno je pažljivo razmotriti sve aspekte, uključujući individualne ciljeve, moguće rizike i dugoročne efekte. Odluka o korištenju Botoxa treba da bude informisana i uravnotežena, sa jasnim razumevanjem očekivanih rezultata i mogućih komplikacija. A ukoliko vas zanima koliko dugo traje Botox i od čega to zavisi, možete pročitati ovde.