ISPRED MESIJA I HALANDA

Srpski teniser Novak Đoković dobitnik je prestižne Laureus nagrade kao najbolji sportista sveta prethodne godine.

Novak Đoković je peti put postao najbolji sportista sveta, pošto je Laureus nagradu već osvajao 2012, 2015, 2016. i 2019. godine.

Najbolji teniser sveta je trijumfovao u konkurenciji fudbalera Erlinga Halanda i Lionela Mesija, atletičara Armanda Duplantisa i Noe Lajlsa i vozača Formule 1 Maksa Ferstapena.

Đoković je tako izjednačio rekord Rodžera Federera, koji se do sada jedini mogao pohvaliti da je pet puta proglašen za najboljeg sportistu godine.

Ceremonija dodele Laureus nagrada održana je u Palati telekomunikacija, jednom od simbola Madrida. Trofej za najboljeg sportistu na svetu je primio od svog prijatelja i najvećeg NFL igrača na svetu Toma Brejdija. Potom je uzeo mikrofon u ruke i obratio se prisutnima u dvorani čuvene palate.

– Hvala mnogo. Dobro veče svima. Deluje tako nerealno da mi ti predaješ ovu nagradu. Ti si moj sportski heroj i veliki prijatelj, neko na koga se ja ugledam i u životu, ne samo u sportu. Velika mi je čast. U poslednjih sat i po vremena gledam neverovatne sportiste koji su ovde u proostoriji i svi su napravili veliki uticaj na svet sporta u 2023. godini. Svi inspirišete sve ljude na svetu, vašim skokom, pasom, košem… Svima čestitam na svim nominacijama i nagradama – rekao je popularni Nole, pa nastavio:

– Laureus je specijalna organizacija i zaista sam počastvovan što sam imao prilike da 2012. primim nagradu. Osnivač Glorious Sports Akademije i Nelson Mendela, koji je bio prvi predsdavajući, a koji je rekao da sport ima snagu da promeni svet… Imamo priliku da vidimo da deca imaju priliku da biraju sport, a ne ulicu, sport kroz koji mogu da razviju neka krucijalna znanja i krenu u pravom smeru. Hvala Akademiji koja u ovih 25 godina pokušava da unapredi živote skoro 7 miliona dece. Biti deo nečega što zaista ujedinjuje svet je fantastično i pokazauje pravi put, bez obzira odakle dolazite, koji jezik govorite, koje ste boje kože…Sport nas sve ujedinjuje, ima moć da nas inspiriše i ima snagu da ujedini ljude.

Potom je pogledao među stolove u dvorani, pa se obratio teniserima:

– U ovoj zgradi ima nekoliko neverovatnih tenisera: Rafa, Karlos, Garbinje, Martina… Neverovatni ljudi u istoriji našeg sporta. Mi jesmo pojedinačni sport, ali moramo da se složimo da svaki uspeh dugujemo našim porodicama, našim timovima… Tu je i moja porodica, roditelji, braća i supruga, i voleo bih da pošaljem veliko hvala mom timu, bili su osnova mog uspeha u sezoni koja je bila jedna od najuspešnijih u mojoj karijeri. Hvala vam svima i uživajte u ovoj večeri.

Laureus nagrada je priznata kao merilo najznačajnih dostignuća u svetu sporta. Ustanovljena je 1999. godine i od tada se redovno biraju najbolji među pojedincima i timovima.