SAVET STRUČNJAKA

Nutricionistkinja Sabat i dijetetičarka Best otkrile su dve vrste mleka koje bi trebalo izbegavati u slučaju želje za smanjenjem kilograma.

Mleko se dugo smatralo glavnom namirnicom u mnogim ishranama i bilo cenjeno zbog svoje nutritivne vrednosti i svestranosti. Međutim, nisu sve vrste mleka jednake kada je reč o njihovom uticaju na zdravlje.

vrste mleka

Iako je mleko bogat izvor esencijalnih hranjivih materija poput kalcijuma i proteina, određene vrste mogu doprineti upalama u telu i gojenju.

Nutricionistkinja Meri Sabat i dijetetičarka Trista Best otkrile su dve takve vrste mleka koje bi trebalo da izbegavamo ako želimo da izgubimo nekoliko kilograma.

1. Neorgansko punomasno mleko

Neorgansko punomasno mleko povezuje se s upalom i debljanjem. Ova vrsta mleka može da sadrži povišene nivoe zasićenih masti koje, ako se konzumiraju preko mere, mogu da doprinesu upali.

Osim toga, viši udeo masti u punomasnom mleku povećava njegovu kalorijsku gustinu, što potencijalno dovodi do gojenja ako se ne konzumira umereno.

„Punomasno mleko sadrži zasićene masti koje mogu dovesti do upale i debljanja. Osim toga, neorgansko punomasno mleko može da sadrži toksine koji nisu samo upalni, već su i štetni za zdravlje“, navodi Sabat za SheFinds.

2. Kokosovo mleko

Kokosovo mleko, iako popularno zbog svog bogatog ukusa i kremaste teksture, može se povezati s upalom i gojenjem.

Iako kokosovo mleko sadrži trigliceride srednjeg lanca koji mogu da ponude neke zdravstvene prednosti, ono je i dalje bogato zasićenim mastima. Prekomerna konzumacija zasićenih masti povezana je s upalom i povećanim rizikom od kardiovaskularnih problema.

„Kokosovo mleko, iako ukusno, može da doprinese debljanju i potencijalno da uspori metabolizam zbog visokog udela masti. Iako su ove masti primarno zasićene, što može da utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema, bogate su kalorijama, a preterani unos kalorija može dovesti do gojenja“, napominje Best.

Ona naglašava da je umerenost ovdje posebno ključna.

„Bogata tekstura kokosovog mleka može vas podstaći da konzumirate veće porcije, što rezultira povećanim unosom kalorija“, zaključila je dijetetičarka.

Izvor: Index.hr