PRIVLAČI PAŽNJU

Hadži Prodanova pećina je turistički biser ivanjičkog kraja, čije su prirodne retkosti i ovog proleća dostupne posetiocima.

Vojevao je u Prvom srpskom ustanku vojvoda Hadži Prodan Gligorijević, po kome je nazvana i buna protiv Turaka podignuta 1814, a danas ovog vojvodu pominju po neobičnoj i posećenoj pećini kod Ivanjice (na sedmom kilometru puta ka Guči). To je Hadži Prodanova pećina, turistički biser ovog kraja, čije su prirodne retkosti i ovog proleća dostupne posetiocima.

hadži prodanova pećina

Podaci kazuju da se nalazi u dolini Rašćanske reke (zovu je i Rašćanska pećina ili Šljepaja), te da su je speleolozi ispitali u dužini od 400 metara. Sastoji se od dva sprata, prostrane dvorane duge su oko 50, a široke 15 metara. Po Hadži Prodanu se zove, jer je on u pećinu sklanjao narod od zuluma Turaka. Na platou pred njenim ulazu nalazi se Adžijina crkva, posvećena arhangelu Mihailu, prvi put sagrađena 1809. godine. Ima podataka da ju je podigao Hadži Prodan, te da je kasnije rušena i obnovljena.

Deo pećine je pre četiri godine, ulaganjima opštine Ivanjica i Ministarstva turizma, uređen za turističke posete. Napravljene su staze i ograde oko njih, uređena unutrašnjost, postavljena LED rasveta. Pećina je potom otvorena za posetioce i izazvala značajno interesovanje.

O njenim prirodnim vrednostima i obavljenim arheološkim istraživanjima piše ivanjički novinar Raško Nešovanović, navodeći da je nekad ovde ekipa studenata Biološkog fakulteta, s profesorom Božidarom Ćurčićem na čelu, pronašla 25 vrsta pećinskih insekata nepoznatih ili retkih u svetu.

Malo se o njoj zna…

Arheolozi su nalazili i kristale kvarca, fragmente keramike iz starijeg gvozdenog kamenog doba, oko 60 predmeta starih više desetina hiljada godina… Pećina je u jednom periodu bila privremeno stanište pećinskog medveda. O njenoj veličini ispredaju se razne priče, kao i jedna da su lovački kerovi u pećini poterali lisicu, ali da je ona uspela da im umakne izašavši kroz jednu šupljinu na kraju sela Lisa.

– Pedesetih godina prošlog veka nastavnik geografije Đuro Mitrašinović svaku generaciju osmaka u Ivanjici obavezno je vodio u pećinu i pričao im o istoriji ovog lokaliteta. Današnje generacije osmaka, nažalost, malo znaju o ovoj pećini, koja je od centra varoši na samo nekoliko kilometara. Sada je poseta Hadži Prodanovoj pećini moguća svakodnevno od 10 do 14 časova i obilazak, koji treba najaviti, besplatan je. Bilo bi lepo kada bi prosvetni radnici oživeli nekadašnju tradiciju i decu organizovano poveli u obilazak pećine – piše Nešovanović.

Izvor: Politika.rs