PREVRNULA SE VODA

Jesen je period kada se riba priprema za zimovanje, pa mnogo češće uzima mamac nego leti…

Nerado gledam televiziju, pa i to selektivno, jer mi je na vrh nosa propagandno ubijanje u pojam i podstrekavanje na mržnju i podele u društvu.

prevrnula se voda

Radije se igram sa Mašom i Žućom, našim psima koje smo udomili, a koji su neizmerno zahvalni za svaki minut proveden sa njima. Po podne često, uz kafu, sa suprugom igram karte ili domine. Ponekad, mada sve ređe, idem na pecanje u Srbobran. Naime, na Velikom Bačkom kanalu, kao i na onom koji dolazi iz Kucure a uliva se pored Vrbasa u Bački kanal, nekada je bilo teško naći mesto za pecanje, a danas, osim ponekog penzionera, pecaroša više nema. Razlog za to nije teško pogoditi. Ko će satima blenuti u vodu, a trzaja nema pa nema.

Jesen je period kada se riba priprema za zimovanje, pa mnogo češće uzima mamac nego leti. Jednog izrazito toplog jesenjeg dana sretnem drugara Milovana, pa se bez mnogo ubeđivanja dogovorismo da prekosutra odemo na pecanje na Staru Tisu, jer je čuo da tamo riba dobro radi. Međutim, nadolazeće noći i sledećeg dana je zahladnilo kao da je zima na pragu. Ali, šta mi može zahlađenje, kad sam išao i po mrazu na pecanje, pa mi nije smetalo. Spremim ja pecaljke i ostalu skalameriju, kako moja žena naziva pecaroški pribor. Taman na mobilnom podesim buđenje na 4 ujutru, kad mi telefon zazvoni u rukama. Vidim da to Milovan zove. Odmah mi je bilo jasno da nešto neće na dobro izaći, pa ga pažljivo priupitam o čemu se radi.

– Nema ništa od sutrašnjeg pecanja! – reče Milovan.

– Kako nema? Šta se desilo? – priupitam.

– Prevrnula se Tisa.

– Šta pričaš? Šta se prevrnulo?

– Prevrnula se voda!

Pošto ja do tada nikad nisam čuo da voda može da se prevrne, u prvi mah pomislih da je to šala. Međutim, on mi smireno objasni da se to ponekad dešava kada temperatura naglo padne, pa se gornji sloj, koji je inače topliji, ohladi i kao teži ide dole, a donji deo se diže gore i sa sobom ponese i produkte razgradnje mulja sa dna. Tada je riba u deficitu sa kiseonikom i pliva po površini vode tako da od pecanja nema ništa.

Nakon ovog pojašnjena počeh da razmišljam i shvatim da je to zapravo prirodna zakonitost koja važi generalno, za celu prirodu. A i ljudi su deo prirode. Zato nije čudo što i u ljudskoj zajednici, u određenim situacijama, kada se za to stvore povoljni uslovi, takođe dolazi do prevrtanja sistema društvenih vrednosti, kada na površinu isplivaju oni sa dna, što bi rekli, ljudski talog…