OČNI MIKROBI

Iako su svi čuli za mikrobiom koji živi u gastrointestinalnom traktu osobe, postoje i mikrobiomi u drugim delovima tela – oka, kože, usta, nosa, uha…

Tokom proteklih nekoliko godina, istraživači su se fokusirali da proučavaju mikrobiom oka i njegove uloge u očnim bolestima, uključujući suvoću očiju, stanje koje pogađa čak polovinu svetske populacije.

mikrobiom oka

Nova studija izveštava o tome kako se mikrobiom zdravog oka i mikrobiom suvog oka razlikuju u mešavini mikroba.

Istraživači studije sa američkog Državnog univerziteta veruju da bi ovo otkriće moglo pomoći u poboljšanju tretmana ne samo za suvo oko, već i za druga stanja oka.

Šta je mikrobiom oka?

Mikrobiom oka se odnosi na zajednicu bakterija i drugih mikroorganizama prisutnih na konjunktivi i rožnjači oka.

Konjunktiva oka je tanka, bistra membrana koja pokriva beli deo oka, dok je rožnjača čista kupolasta obloga prednjeg dela oka.

„Nedavna istraživanja sugerišu da kada postoji disbioza u crevnom mikrobiomu, patogeni mikrobi i njihovi metaboliti transportuju se kroz krvotok i dospevaju na druga mesta u ljudskom telu kao što je oko“, kaže dr Aleksandra Martinova-Van Klej, profesorka biologije na Državnom univerzitetu i vođa istraživačkog tima ove studije.

Stoga, kako zaključuje, mikrobi identifikovani u očnom mikrobiomu mogu biti poput mikrobioma creva.

Pored suvog oka, naučnici su proučavali uticaj mikrobioma oka na druge očne bolesti kao što su degeneracija makule povezane sa uzrastom, glaukom, dijabetička retinopatija i katarakta.

Acinetobacter preovladava u mikrobiomu suvog oka

Za ovu studiju, dr Martinova-Van Klej i njen tim uzeli su uzorke oka od 30 učesnika dobrovoljaca koristeći bris ovog organa. Zatim su izvršili sekvenciranje 16 rRNA i bioinformatičku analizu kako bi otkrili šta je uključeno u mikrobiom oka ljudi sa dijagnozom suvih očiju u odnosu na zdrave oči.

Nakon analize, istraživači su otkrili da su vrste bakterija Streptococcus i Pedobacter dominantni mikrobi u očnim mikrobiomima učesnika studije sa zdravim očima.

Međutim, u mikrobiomima oka učesnika sa suvim očima naučnici su otkrili da je vrsta bakterije Acinetobacter preovladavala.

„Bilo je iznenađujuće znati da mikrobiom oka sa stanjem suvog oka ima uglavnom Acinetobacter, ali smo otkrili da druge očne bolesti poput hipertenzije i visokog holesterola imaju bogatstvo drugih vrsta koje su usko povezane jedna sa drugom. Imati bolju predstavu o tome šta uzrokuje stanje suvog oka važno je za poboljšanje dijagnoze, lečenja i prevencije ove bolesti“, navela je dr Martinova-Van Klej.

Kako je dodala, uvid u uzroke suvih očiju pruža dragocene informacije koje mogu pokrenuti razvoj novih terapijskih pristupa, što dovodi do boljih ishoda za pojedince koji pate od ovog stanja.

„Sledeći koraci će biti povećanje veličine uzorka i razumevanje signalnih puteva povezanih sa indikatorskom vrstom u uslovima suvog oka. Ovo može pružiti uvid u metabolite koji su odgovorni za stanje bolesti“, istakla je doktorka.

Istraživanja koja podržavaju prošla otkrića

Nakon pregleda ovog istraživanja, dr Dejvid Gefen, direktor optometrijskih i refraktivnih usluga na Institutu za novi vid u Kaliforniji, rekao je da mu je to veoma interesantno.

„Ako možemo da modifikujemo mikrobiom oka kako bismo pomogli pacijentima sa suvim očima, došlo bi do pravog proboja. Suvo oko je eksponencijalni problem i ovo novo shvatanje toga moglo bi se pokazati kao odgovor za milione obolelih. Očekivao bih da će mnogo više istraživača početi da razmatraju ovaj pristup i da ga povezuju sa upotrebom droga“, naveo je dr Gefen.

Oftalmolog iz Kalifornije Bendžamin Bert prokomentarisao je da ovo istraživanje pomaže da se podrži mnogo onoga što smo otkrivali u poslednjih nekoliko godina o suvom oku i multifaktorskim efektima koje ono može imati.

„Gledajući promene koje se mogu desiti samo kod normalnih bakterija koje žive na površini oka, pokazuje da lečenje suvog oka samo po sebi mora da bude višefaktorsko. Poznati smo za određena stanja suvog oka i blefaritis kojima je lečenje antibioticima pomoglo, ali razlog za to je uvek bio pomalo nerazumljiv. Mislim da studije poput ove pokazuju da postoji promena u normalnim bakterijama koje su na površini oka zbog kojih ti tretmani imaju koristi za pacijente“, kazao je dr Bert.