KOLAČ OD MAKA SA VIŠNJAMA

Najlakše je reći da se neka poslastica „topi u ustima“, ali za ovaj kolač od maka u koji idu i višnje to apsolutno važi.

kolač od maka

Sastojci:

200 grama mlevenog maka
400 grama mlevenog keksa
500 grama višanja bez koštica iz zamrzivača
100 grama putera
1 kesica praška za puding od vanile
100 grama šećera
500 mililitara mleka
100 grama šećera
200 mililitara soka od višanja
1 kašičica želatina
100 mililitara mleka
1 kesica praška za šlag

Način pripreme:

U šerpu, na šporetu, sipamo mleko, dodamo 100 grama šećera, mak i promešamo. Kada sadržina provri, sklonimo šerpu sa šporeta. Dodamo puter, mleveni keks i mešamo varjačom dok se puter ne rastopi. Sadržinu iz šerpe preručimo u okrugli kalup i ostavimo da se ohladi.

U sud sa višnjama dodamo 100 grama šećera, promešamo, a zatim preručimo u cediljku iznad suda. Pritiskamo višnje kašikom da iscedimo sok. Malo soka sipamo u sud sa praškom za puding i promešamo. Šerpu sa preostalim sokom stavimo na šporet i kada sok provri neprekidno mešajući dodamo razmekšani puding.

Kada puding dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta. U ohlađen puding dodamo višnje, promešamo i sadržinu nanesemo na ohlađenu smesu u kalupu.

U šerpu sipamo 200 mililitara soka od višanja, dodamo želatin, promešamo žicom za mućenje i stavimo šerpu na šporet. Kada sok provri sklonimo šerpu sa šporeta.

Mikserom izmutimo 100 mililitara mleka i prašak za šlag. Šlag nanesemo u kalup, a na njega kašikom nanesemo sok sa želatinom.

Kada se kolač ohladi odstranimo stranice kalupa i sečemo ga na parčad.

Prijatno!