ZA MOŽDANU VITALNOST

Određene namirnice poput jaja i sardina kvalitetne su i zdrave za mozak, čime se sprečavaju bolesti tog organa kao što je Alchajmer.

Postoji mnogo stvari koje možemo da uradimo da zaštitimo svoje kognitivno zdravlje kako starimo, ali jedan od najvažnijih koraka koji možemo da preduzmemo su namirnice zdrave za mozak, koje mogu da spreče Alchajmer, demenciju i druga slična oboljenja.

namirnice alchajmer

Postoji mnogo ukusne hrane koju možemo dodati u naš tanjir za zdraviji mozak i smanjen rizik od Alchajmerove bolesti. Nedavno je neuronaučnik i doktor specijalizovan za pomaganje ljudima da spreče Alchajmerovu bolest koristeći nauku, Robert Lav, podelio TikTok video koji ističe pet fantastičnih opcija, uključujući i onu za koju možda nismo čuli, tvrdi on.

1. Jaja

Prepuna proteina, jaja su fantastična za opšte zdravlje, uključujući i mozak.

„Mnogi ljudi se ne slažu oko ovoga, ali nauka je vrlo jasna“, kaže Lav. On navodi da su jaja bogata vitaminima B-kompleksa, selenom i holinom, prekursorom neurotransmitera acetilholina, vitalnog za pamćenje.

2. Sardine

Sledeće na listi su sardine, koje Lav smatra ličnim favoritom. Ove ribe karakteriše obilje omega-3 masnih kiselina, posebno DHA. S obzirom na to da se mozak uglavnom sastoji od masti, konzumiranje zdravih masti poput onih koje se nalaze u sardinama može učiniti čuda.

„To daje vašem mozgu sirovine za stvaranje novih moždanih ćelija i za pravljenje i popravku moždanih ćelija“, objasnila je Lav. On preporučuje dnevni unos od oko 2.000 miligrama DHA za optimalno zdravlje mozga.

3. Čokolada/kakao

Čokolada nudi mnoštvo zdravstvenih prednosti, čak i kada je u pitanju naš mozak. Ljubav predlaže da se odlučite za organsku čokoladu ili kakao.

„Istraživanja pokazuju da kakao poboljšava pamćenje kod zdravih odraslih osoba. On promoviše nešto što se zove neurogeneza, što je rast novih moždanih ćelija, i angiogeneza, rast novih krvnih sudova“, kaže Lav.

Pored toga, konzumacija kakaa može smanjiti rizik od moždanog udara, što ga čini ukusnim, ali moćnim saveznikom protiv kognitivnog pada.

4. Divlji losos

Masna riba, kao što je losos, jedna je od najzdravijih superhrana.

„Ovo je apsolutno sjajno za vaš mozak“, kaže Lav, naglašavajući važnost odabira divljeg lososa, a ne sorti uzgojenih na farmama, za optimalno zdravlje mozga.

Divlji losos, bogat omega-3 masnim kiselinama kao što je DHA, pruža brojne prednosti zahvaljujući obilju zdravih masti. To ga čini osnovnom u preporukama za ishranu za jačanje mozga.

5. Crni pirinač

Na kraju, ali ne i najmanje važno, Lav navodi crni pirinač kao iznenađujući dodatak listi. Za razliku od belog pirinča, crni pirinač je „bogat polifenolima, koji su biljni hranljivi sastojci koji su odlični za crevne bakterije“, objašnjava neuronaučnik.

On napominje da je ono što je dobro za naša creva dobro i za naš mozak. Preporučuje se da se koristi za puding od pirinča kao desert.

Izvor: index.hr