VOZIO GA KRALJ PETAR

MUP Srbije ne dozvoljava da se registruje ovaj model prvog automobila koji je uvezen u našu zemlju, čiju je repliku napravio Radoslav Matović.

Posle više od sto godina, model prvog uvezenog automobila u Srbiju iz 1903. godine, koji je nekada vozio kralj Petar, oživela je replika jednog stolara iz sela nadomak Kragujevca.

model prvog automobila

Bez iskustva u pravljenju automobila, samo sa velikom vizijom, Radoslav Matović je odlučio da ga napravi i u tome uspeo potpuno sam. Pravio ga je dve godine, deo po deo. Sada je prava atrakcija, bar za one malobrojne koji su imali priliku da ga vide.

Krstari Radoslav seoskim drumom u svom automobilu i ponosno ga pokazuje. Meštani u neverici, jer navikli su da ovim putem uglavnom viđaju traktore. Niko nije verovao da će jedan stolar uspeti da ga napravi, i to sam.

“Svi su bili skeptični prema tome da li ću ja to uspeti da uradim. U stvari niko nije ni znao da će to da ispadne na kraju baš ovako. Al ja sam od samog starta znao, imao sam vizuju u glavi tako da nisam ni lutao prilikom rada. I svi su mi rekli: ti skupljaš to staro gvoždje, to će da završi jednog dana na otpadu”, priča Radoslav Matović, konstruktor replike.

Na otpadu nije završio, ali zato u filmu jeste. Imao je do sada nekoliko ponuda za saradnju. Ipak, na razumevanje MUP nikako ne nailazi. Kaže, ne može da ga registruje i vozi po gradu, jer tablice neće da mu izdaju, iako je auto tehnički ispravan.

“Ne trazim ja da to budu tablice za ucešće u saobraćaju svakog dana, ali da narod prepoznaje to, da bude tog vikenda, ipak mi smo grad koji je pravio automobile. Lepo je kad dođu ljudi sa strane da vide nešto ovako. Kod nas u Kragujevcu dolaze razni gosti”, kaže Matović.

Voleo bi Rade da podeli sa drugima svoj izum, koji je dve i po godine strpljivo pravio. I to ručno. Na automobilu je sve autentično, pa čak i benzinski motor koji razvija brzinu do 30 kilometara na čas, baš kao i na originalu koji je nekada vozio kralj Petar.

“Originalno vozilo je završilo kod kralja Petra, a kad je bilo povlačenje preko Albanije došlo je do Niša i tu se gubi svaki trag”, navodi.

Zato je replika tu da oživi sećanje na stara vremena, pa makar ga Rade vozio samo po svom selu. A ipak, nada se da će jednog dana moći sa njim da se odveze i do Oplenca, ako ne i dalje.

Izvor: N1