OAZA ZA FLAMINGOSE

Osim flaminga i modrozelenih bakterija, u jezeru preživljavaju i neke alge, razne druge vrste ptica, ali i riba tilapia. Ipak, jezero Natron vrlo je opasno za vrste koje nisu navikle na njegove uslove.

Možda ste čuli za neobično, zastrašujuće jezero u Africi koje svoje „žrtve“, nevine životinje, u nekoliko trenutaka pretvara u kamenje. Radi se o jezeru Natron u Tanzaniji, i zapravo uopšte nije stravično mesto iz horor filma već posebna oaza koja omogućuje miran i vrlo poseban život raznim vrstama životinja i mikroorganizmima.

natron

Jezero Natron je slano jezero nedaleko od jezera Manjara u severnoj Tanzaniji. Nalazi se u rascepu Gregori, istočnom ogranku Istočnoafričkog rascepa. Jezero je smešteno u podnožju aktivnog vulkana Ol Doinyo Lengai, a vodu crpi iz podzemnih izvora i rečica.

Jezero Natron prilično je plitko, duboko je manje od tri metra, dugo 57 km, a širina mu varira zavisno o vodostaju, a obično iznosi oko 22 km. Područje prima neredovne sezonske oborine, uglavnom između decembra i maja, pa temperature plitkog jezera često prelaze 40 stepeni, navodi portal Tanzania Specialist.

Kako slatka voda isparava iz jezera pod uticajem visokih temperatura, u koritu ostaje voda s visokim koncentracijama minerala soli poput natrijuma.

Salinitet jezera u iznimnim situacijama tako može doseći pH vrednost veću od 12, a obično je oko 10,5. Iako se ne čini kao ugodna lokacija, specijalne bakterije i plave alge bujaju u ovom okruženju i čine idealno tlo za razmnožavanje ptica.

Takvi halofilni organizmi uključuju neke bakterije koje, poput biljaka, fotosintezom proizvode vlastitu hranu. Crveni pigment u tim cijano bakterijama daje tamnocrvenu boju vodi jezera koja se u plićacima čini narandžasta. Mikroorganizmi koji nastanjuju Natron boje alkalnu solnu koru na površini jezera u crvenu ili ružičastu boju.

Jedan od najiščekivanijih posetioca jezera Natron su flamingosi, kojima jezero predstavlja savršenu lokaciju za podizanje nove generacije. Slana, vruća voda čije temperature mogu doseći i 60 stupnjeva Celzijusovih možda se ne čine kao dobro okruženje za bebe, ali flamingosi imaju svoju logiku. Gnezde se na privremenim otočićima koji nastaju u jezeru za vreme sušne sezone.

Preostala voda čini barijeru koja sprečava predatore da dođu do gnezda. Svake godine jezero Natron poseti više od dva miliona flamingosa čije se ptice izležu između septembra i maja.

U jezeru preživljavaju i neke alge, razne druge vrste ptica, ali i riba tilapia. Ipak, jezero Natron vrlo je opasno za vrste koje nisu navikle na njegove uslove, ali za priče o instant skamenjivanju „kriv“ je jedan britanski fotograf.

Nik Brandt 2013. godine je objavio knjigu ‘Across the Ravaged Land’ za koju je fotografije snimao u Tanzaniji.

Njegove uznemirujuće fotografije „skamenjenih“ ptica i šišmiša s jezera Natron brzo su obišle svet, pa je u intervjuu za američki NBC objasnio o čemu se radi.

„Nenadano sam naišao na ta stvorenja, ptice i šišmiše, na obali jezera na severu Tanzanije. Prikupio sam ih kako sam ih i našao na obali, a onda sam ih stavio u zanimljive položaje kako bih im na trenutak vratio život“ kazao je fotograf.

Dakle, jezero ne pretvara životinje u kamen iste sekunde kada ga dodirnu, ali životinje koje ovde uginu, ukoliko ostanu u vodi, s vremenom će se skameniti.

Ako se nađete u Tanzaniji, svakako posetite jezero Natron, naročito ako dođete za vreme sezone gnežđenja, ali pazite da vam ništa ne upadne i da vodu ne dodirnete, jer zbog visokog slaniteta može izazvati opekotine na koži ili mekom tkivu poput očiju.

Izvor: Večernji list