JEDNOSPRATNICA ZA TRI DANA

Svaki 3D štampač daje prednost biološkim materijalima, kao što su ostaci drveta. Većina stvari koje proizvodi može da se reciklira.

Američki univerzitet u Mejnu predstavio je najveći polimerni 3D štampač na svetu. Fabrika budućnosti 1.0 (FoF 1.0) može da štampa predmete veličine nešto manje od 30 metara dužine, 9,7 metara širine i 5,4 metara visine.

3d štampač

Takođe može da štampa do 226 kilograma materijala na sat i da se dinamički prebacuje između tehnika štampanja kako bi odgovarao različitim aspektima složenih poslova.

Dostupan je izbor između aditivne proizvodnje velikih razmera, suptraktivne proizvodnje, kontinuiranog postavljanja trake i operacija robotske ruke. To znači da može raditi za brojne industrije, uključujući stanovanje, infrastrukturu i razvoj vojnih vozila.

Većina stvari koje proizvodi može da se reciklira. Štampač daje prednost biološkim materijalima, kao što su ostaci drveta. Prema specifikacijama, skromnu (po američkim standardima), jednospratnicu mogao je da izgradi za oko 80 sati.

Ali istraživači su već dobili sredstva od američke vojske, Ministarstva odbrane i Ministarstva energetike, tako da će se novi štampač verovatno koristiti u druge svrhe osim samo za izgradnju kuća, piše Engadget.

Njegov prethodnik, takođe najveći 3D štampač na svetu u to vreme, korišćen je u izgradnji porodične kuće od 55 kvadratnih metara, koristeći materijale kao što su drvena vlakna i biosmola. FoF 1.0 je četiri puta veći.

Univerzitet u Mejnu će uskoro otvoriti novu istraživačku laboratoriju za zeleni inženjering i materijale (GEM), gde će biti smeštena oba štampača. Plan je da se napravi još veći 3D štampač.

Izvor: Tportal.hr