FENSI HRANA KAO META

Maslinovo ulje je dobilo nadimak „tečno zlato“, jer je postalo najkradeniji proizvod iz španskih supermarketa.

Suše i toplotni talasi podigli su cenu maslinovog ulja u Španiji, što je dovelo do njegovog statusa „skupe robe“. U 70 odsto regiona u zemlji, to je najkradeniji proizvod u tamošnjim supermarketima, prestižući druge popularne delikatese poput iberiko šunke.

najkradeniji proizvod

Španija je najveći proizvođač maslinovog ulja na planeti i taj proizvod je ključni deo privrede i kulture ishrane ove zemlje. Mediteranska dijeta ne bi imala ni upola tako dobar ukus bez onih zdravih „potočića“ maslinovog ulja prelivenih u osnovi svega.

Ali pošto je cena maslinovog ulja pogođena inflacijom, veleprodajna cena je porasla sa 2,13 evra po kg u februaru 2020. na 8,88 evra, uz skok od 70 odsto zabeležen samo u prošloj godini. Za kupce je to značilo povećanje cene sa oko 5 evra po kilogramu, na čak 14 evra.

Organizovane kriminalne grupe

Španske prodavnice su pribegle povezivanju velikih boca u lance ili ih opremaju sigurnosnim oznakama koje se uglavnom povezuju sa alkoholnim pićima na najvišoj polici.

U razgovoru za Financial Times, Alehandro Alegre, direktor marketinga bezbednosne kompanije STC, primetio je da iza tog trenda ne stoji „krađa zbog gladi“.

Retko se dešava da se osnovni prehrambeni artikal tako često krade, a krađe su rezultat organizovanih kriminalnih grupa. Ti isti kriminalci preprodaju maslinovo ulje na crnom tržištu.

Druge glavne namirnice koje je Alegre istakao kao visoko kotirane na listi krađe bile su „iberiko šunka, sušeni sirevi, žileti i alkohol“.

Španija je netipična u Evropi zbog toga što preferira fensi hranu kao metu za krađu. Širom Evrope krađa alkohola je najčešća.

Izvor: Euronews