BESEDA VLADIKE

I ako činimo i kada činimo post čistim srcem, u nama ne može a da se ne umnožava božanska ljubav.

U nedelju, 14. aprila ove godine, u Sabornom hramu Svetoga Save u Diseldorfu svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop diseldorfski i nemački g. Grigorije uz sasluženje Njegovog Preosveštenstva vikarnog Episkopa humskog g. Jovana i sveštenstva hrama.

božanska ljubav

Jevanđeosku besedu održao je vladika Jovan:

– U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Jevanđeoske priče su kratke, sažete i toliko moćne da svaka od njih može u potpunosti i iz korena da probrazi naše živote, jer je Božja reč dvosekli mač koji može u potpunosti da rastavi naše celokupno biće na sastavne delove, da ga sastavi i vaskrsne i da nas učini istinskim ljudima…

Ko od nas nije nem da stane pred Boga i da se pomoli za brata, za sestru, za stanje u svetu, za okorelost našeg srca? Ko od nas ima takvu veru da može da kaže: Verujem Gospode, oprosti mome neverovanju? I ko ima takvu smirenost kao ovaj otac sina koji je od detinjstva bio nem i koga je nečisti duh bacao na sve strane kao što i nas baca na sve strane po bespućima ovoga sveta koji u zlu leži? Zašto učenici nisu mogli isceliti čoveka i izagnati zlog duha?

Gospod kaže zbog njihovog neverovanja i zbog toga što se taj duh ne izgoni drugačije osim molitvom i postom. Mi se nalazimo sred Velikog i časnog posta. Post o kome Gospod govori nije formalnost, nije ono što mi dajemo Bogu da bismo nešto kroz post zaslužili nego je post nešto što je nama darovano, nije to ono što mi činimo za Boga nego je posto ono je Bog za nas učinio. I ako činimo i kada činimo post čistim srcem, u nama ne može a da se ne umnožava božanska ljubav, jer znamo da nijedan uspeh u postu niti bilo kakva druga milost koja dolazi kao plod naše molitve, nego je dar bezgranične božanske ljubavi pred kojom u tome slučaju ne možemo da ne padnemo i ne zaplačemo pred svojim gresima ali ne samo nad svojim gresima, nego da ne zaplačemo nad gresima svakoga čoveka, svakog bića i celoga sveta koji u zlu leži i koji je, s obzirom na to da je odvojen od Boga, u takvom stanju da mu je potrebna božanska milost i isceljenje.

Mi, koji se danas nalazimo na ovome mestu, od kojega nema ni većeg, ni svetlijeg, ni značajnijeg, jesmo sinovi i kćeri svetlosti, koji smo pozvani da istinu o raspetom i vaskrslom Gospodu nosimo u svojim srcima tako da svi koji su izvan ovoga mesta vide naša dobra dela ne da bi nas proslavili nego da bi proslavili Oca našega koji je na nebesima. Amin.

Izvor: Eparhija diseldorfska i nemačka