REČI OLAKŠANJA

Prepodobni Antonije Optinski govori nam o tome kako Hrista radi treba da otrpimo velike neprijatnosti. U takvim situacijama, kada nas pogode razne neprijatne stvari, čak i samo pominjanje trpljenja radi Gospoda Boga našega uliva moć prevazilaženja.

Nikakve zavete i pravila na sebe ne nalažite bez odobrenja duhovnog oca, jer će vam više koristi doneti jedna od njega blagoslovena metanija, nego hiljadu metanija učinjenih po vašoj samovolji.

hrista radi

Farisej se i molio više od nas i postio, ali bez smirenja sav njegov trud ispao je ništavan, pa revnosno podražavajte ponajviše smernost (smirenje) mitarevu, koja se rađa od poslušnosti i biće vam dovoljno.

U svakoj tuzi: i u bolesti i u oskudici i u teskobi i u nedoumici i u svim neprijatnostima, bolje je manje razmišljati i razgovarati sa samim sobom, a više se molitvom, makar i kratkom, obraćati Hristu Bogu i prečistoj Njegovoj majci. Kroz to će i duh čamotinje (uninija) odstupiti i srce će se ispuniti nadom na Boga i radošću.

Učimo se da misleno za sve sebe ukorevamo i osuđujemo, a ne druge. Ono što je i smernije, to je i korisnije, jer Bog voli smirene i blagodat Svoju na njih izliva.

Kakav te god jad snašao, kakva te god neprijatnost srela, reci sebi: „Istrpeću Isusa Hrista radi!“. Samo to kaži i biće ti lakše. Jer je ime Gospoda Isusa Hrista moćno.

Njime sve neprijatnosti tihnu, demoni iščezavaju, pa će nestati i tvoja čamotinja, umiriće se tvoje malodušje, kada budeš ponavljao Njegovo preslatko Ime.

„Gospode, daj mi da vidim sagrešenja svoja! Gospode, daj mi trpljenje, velikodušnost i krotost!“.