POSTOJE DOBRI RAZLOZI

S proleća, ljudi se sve više odlučuju da mršave pred leto, ali koliko su prolećne dijete opasne za naš organizam.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ apelovao je da se prolećne dijete ne sprovode „na svoju ruku“, već pod nadzorom stručnjaka, a adekvatni saveti mogu se dobiti u Savetovalištu za ishranu tog instituta.

prolećne dijete

Lekari u Savetovalištu na osnovu anamneze, laboratorijskih analiza, fizičke aktivnosti i dnevnog ritma pacijenta predlažu odgovarajući način ishrane.

Najveća zabluda je da se višak kilograma, dobijen tokom zime kada je manje fizičkih aktivnosti, možemo lako i brzo da regulišemo tokom prolećnog perioda, zaboravljajući da smo se nepravilno hranili čitavog zimskog perioda.

Održavanje optimalne telesne mase, uz odgovarajuću fizičku aktivnost, treba da bude način života, dok brza, kratkoročna redukcija telesne mase može dovesti do zdravstvenih problema i do povećanja telesne mase po povratku na uobičajenu ishranu.

Promena navika odnosno načina života u vezi sa ishranom, uz odgovarajuću fizičku aktivnost, uz pomoć lekara u Savetovalištu, prerasta u način života koji će nam sačuvati, pre svega, zdravlje, navodi „Batut“.

Izvor: FoNet