JEDNOSTAVNO SPUŠTANJE

Jedna obična promena u našoj svakodnevici može značajno da utiče na naš krvni pritisak i njegovo kretanje naviše.

Pokušavate da snizite krvni pritisak? Svaki dan sedite malo manje i videćete rezultate, kažu stručnjaci, ističući da ova jednostavna promena podstiče da se visok krvni pritisak spusti.

promena pritisak

Novo istraživanje ukazuje na to da manje sedenja može učiniti veliku promenu kada je naše zdravlje u pitanju.

U „JAMA Open Network“ prošlog meseca objavljena je studija koja je posmatrala 283 starije osobe između 60 i 89 godina, koje su bile podeljene u dve grupe. Jedna od nih je bila kontrolna.

Članovi kontrolne grupe bili su uključeni u deset sastanaka sa trenerom koji im je pomogao da postave ciljeve za zdraviji život. Članovi druge, takozvane interventne grupe dobili su stojeći radni sto i aparat za praćenje koji ih je podsećao da prave pauze tokom dužeg sedenja.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Pokazalo se da je interventna grupa smanjila dnevno vreme provedeno u sedećem položaju za oko 32 minuta, dok kontrolna grupa nije doživela promene u količini sedenja. Takođe, krvni pritisak subjekata interventne grupe je smanjen, što ukazuje na to da samo 30 minuta manje sedenja dnevno može poboljšati kardiovaskularno zdravlje.

Naučnici su zaključili da su u populacijama sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i povezanih zdravstvenih ishoda, male promene u obrascima sedenja dovoljne da poboljšaju njihov krvni pritisak.

Izvor: Index.hr