NASELJEN SAMO JEDAN ODSTO

Ekološki prihvatljiv grad „Forest city“ u Maleziji koštao je 100 milijardi dolara, a danas u njemu niko ne živi.

Radovi na izgradnji ovog velikog grada su počeli 2016. godine. Nazvan je „Forest city“, a trebalo je da bude velika kineska inicijativa kada je prvi put predstavljena – ali je godinama bio grad duhova.

forest city

Priobalni grad sa sedištem u Maleziji, čija je izrada koštala 100 milijardi dolara, dizajniran je za smeštaj do milion ljudi, zajedno sa terenom za golf, vodenim parkom i restoranima.

Prema BBC-ju, izgrađeno je samo oko 15 odsto Forest Sitija, a zauzet je samo jedan odsto izgrađenog. Uprkos tome što stvari sada izgledaju prilično mračno, kineski investitor, Countri Garden, je „optimističan“ da će grad na kraju biti završen.

Međutim, suočavaju se sa dugovima od skoro 200 milijardi dolara, ostavljajući mnoge skeptičnima da će stići blizu cilja.

Ali kada je završeno 15 procenata grada, zašto je samo jedan procenat zgrada zauzet?

Bi-Bi-Si navodi da je „Forest city“ imao za cilj prodaju nekretnina u Maleziji kineskim kupcima , ali cene su zaista izmakle kontroli, a kuće u Maleziji su sada van cenovnog ranga mnogih ljudi.

Najbolje čemu se lokalno stanovništvo može nadati je da neko imućniji kupi kuću, jer je iznajmljivanje od njih isplativija opcija.

Kao i kod svakog projekata koji je započet u tom periodu, pandemija nije pomogla, jer je na kraju zaustavila proces izgradnje na određeno vreme. Štaviše, čini se da ljudi jednostavno ne žele da kupuju stanove, što je mali problem za gradske investitore.

U suštini, novac od prodaje stanova bio je namenjen finansiranju ostatka Forest city-a.

IT inženjer Nazmi Hanafija rekao je za Bi-Bi-Si da se odselio iz Forest Sitija posle samo šest meseci. Iznajmio je jednosoban stan sa pogledom na more, rekavši: „Uspeo sam da pobegnem iz ovog mesta. Nije me bilo briga za depozit, nije me bilo briga za novac. Samo sam morao da izađem. Naježim se tek kada se vratim. Ovde je usamljeno – samo ti i tvoje misli.“

„Da budem iskren, jezivo je. Imao sam velika očekivanja od ovog mesta, ali bilo je to tako loše iskustvo. Ovde nema šta da se radi“, dodao je, prenosi Unilad.

Izvor: B92.net