ELIKSIR ZDRAVLJA

Sok od kupusa je izrazito bogat vitaminom C i beta-karotinom, kao i mnogim izuzetno kvalitetnim sastojcima koji ga čine narodnim lekom.

U našoj narodnoj medicini sok od kupusa je svojevrsni prirodni lek za želudac koji dokazano pomaže kod žgaravice.

sok od kupusa

Kupus vodi poreklo sa zapadne obale Sredozemnog mora, kao i obala atlanskog okeana. Gaji se više od 4.000 godina, u drevnom Egiptu su mu pripisivali božansku snagu i moć.

Stari Grci i Rimljani su već u ono vreme poznavali blagotvorna dejstva kiselog kupusa. Koristili su ga za lečenje čireva želuca, pa čak i u tretmanima kuge. Mornari su ga u 16-om veku upotrebljavali za prevenciju nastanka skorbuta (bolest koja nastaje zbog nedostatka C vitamina).

Konzumiranje ovog povrća bilo sirovog, kiselog ili rasola, ima mnogo pozitivnih uticaja na naše telo. Naučite kako se pravi sok od kupusa i za šta sve je lekovit i koristan.

Šta sve sadrži sok od kupusa?

Sok od kupusa je izrazito bogat vitaminom C i beta-karotinom (provitamin A). Njegovom konzumacijom, u organizam unosimo i folnu kiselinu, vitamin B1, B6, tiamin. Sadrži i značajne količine E i K vitamina. Zatim antioksidanse holin, beta-karotin, indol, sulforafan, lutein i zeaksantin, kao i flavonoide kempferol, kvercetin i apigenin.

Ima puno mineralnih materija i to kalcijum, kalijum, fosfor, sumpor, gvožđe, mangan, hlor, jod, kao i magnezijum i natrijum. Kupus kalorije sadrži u maloj količini, nasuprot tome bogat je vlaknima, a čak do 92 posto sadržaja čini voda.

Crveni kupus je bogatiji lekovitim i hranljivim supstancama, sadrži 6-8 puta više C vitamina nego zeleni. Obiluje antioksidansima (naročito antocijaninima) koji štite mozak od štetnih slobodnih radikala.

Kiseo je takođe vrlo hranljiv i blagotvorno deluje na naše telo. Prilikom spravljanja jela sa njim obratite pažnju kako spremate jelo. Što se više kuva, gube se korisne materije, vitamini i minerali. Zbog toga izbegavajte njegovu prekomernu termičku obradu. Najbolje je konzumirati ga presnog, primera radi u salatama ili da napravite sok.

Kako se pravi sok od kupusa?

Ako ste se pitali kako napraviti sok od kupusa u sokovniku, na pravom ste mestu. Priprema se od zelenog ili crvenog kupusa, po vašem izboru.

Potrebno je glavicu dobro oprati i iseći na komade, a zatim ubaciti u sokovnik. Ceđenje se vrši kao i kod bilo kog drugog voća ili povrća.

Pije se bez dodatka bilo kakvih zaslađivača. Možete dodati još neko povrće radi raznovrsnosti ukusa, po želji. Međutim, ako ga želite koristiti u terapijske svrhe, onda je potrebno konzumirati čisto bez dodavanja drugih namirnica.

Izvor: Zdravailepa