NESLUĆENE VISINE KOSMOSA

Nova i rastuća svemirska ekonomija biće podsticana kompanijama u raznim sektorima – poljoprivredi, građevinarstvu, osiguranju, ublažavanju klimatskih promena…

Očekuje se da će svemirska ekonomija do 2035. godine biti vredna 1,8 biliona dolara kako satelitske i raketne tehnologije postaju sve prisutnije.

svemirska ekonomija

Ovo se navodi u novom izveštaju Svetskog privrednog foruma. Svemirske tehnologije već pokreću sve, od vremenske prognoze do sve prisutnijih pametnih uređaja kao što su pametni satovi.

“Svemirske tehnologije donose veću vrednost raznolikijem skupu učensika nego ikada pre,” rekao je Sebastian Buckup, član Izvršnog odbora Svetskog ekonomskog foruma.

“Kako se troškovi smanjuju, a dostupnost raste, ove tehnologije mogle bi preoblikovati cele industrije i imati podjednak uticaj na poslovanje i društvo kao pametni telefoni ili računarstvo u oblaku. “

Dobrobit za sve

“Kompanije u raznim sektorima – poput poljoprivrede, građevinarstva, osiguranja, ublažavanja klimatskih promena – mogu i biće pokretači nečega što je nova i rastuća svemirska ekonomija”, rekao je Ryan Brukardt, stariji partner u McKinsey & Company, kompaniji koja je sarađivala u izveštaju pod nazivom “Svemir: Prilika od 1,8 biliona dolara za globalni privredni rast”.

Nekoliko je ključnih poruka koje, tvrde istraživači, treba znati o budućnosti svemira do 2035.

“Svemir će biti veći deo globalne ekonomije”, prvi je naglasak istraživanja.

Do 2035. bi trebao dosegnuti 1,8 biliona dolara vrednosti što bi bio porast u odnosu na 630 milijardi dolara 2023. godine uz prosečnu stopu rasta od 9 odsto godišnje, što je brojka koja je znatno iznad stope rasta globalnog BDP-a. Svemirske i/ili druge moderne tehnologije kao što su komunikacije; pozicioniranje, navigacija i merenje vremena; uz usluge promatranja Zemlje biće ključni pokretači ovog rasta.

“Uticaj svemira sve će više nadilaziti sam prostor”, druga je premisa izveštaja. Naime, udeo ukupne svemirske ekonomije koju ostvaruju tradicionalni hardver i pružaoci usluga polako će se smanjivati u korist drugih usluga kao što su aplikacije za pozivanje vožnje, čiji se proizvodi oslanjaju na tehnologiju u svemiru, poput satelita.

“Svemir će se više baviti povezivanjem ljudi i dobara”, treća je stvar koju valja znati, kaže se u izveštaju, te pojašnjavaju:

“Pet je sektora i to: lanci snabdevanja i transport; hrana i piće; odbrana; maloprodaja, potrošači i stil života; te digitalne komunikacije za koje se predviđa da će generisati 60 odsto globalne svemirske privrede do 2035. godine, iako će i drugi imati koristi”. “Povrat ulaganja u svemir biće više nego finansijski jer će svemir igrati sve važniju ulogu u ublažavanju svetskih izazova, u rasponu od upozorenja na katastrofe i praćenja klime, do poboljšanog humanitarnog odgovora i dobrobiti šireg dometa”, tvrdi se izveštaju.

U svemiru se može više nego ikada

Inače, smanjenje troškova lansiranja i stalne komercijalne inovacije znače da se u svemiru može učiniti više nego ikada pre, kaže se u sažetku istraživanja. Broj lansiranih satelita godišnje, na primer, rastao je po stopi od 50 odsto, dok su troškovi lansiranja pali 10 puta u poslednjih 20 godina – s nižim troškovima koji omogućuju više lansiranja. Cena podataka, koji su ključni za povezivanje, takođe je pala – trend koji će se nastaviti široko u različitim sektorima.

Šta više, kako mega-raketna tehnologija postaje sveprisutna do ranih i srednjih 30-ih, otvoriće se više mogućnosti za ono što se može postaviti u orbitu i po kojoj ceni.

“Osim toga, širi skup investitora, uključujući državne i nedržavne aktere, ulaže u svemir, a njihova ulaganja dosežu vrtoglave sume, a vrhuncem od 70 milijardi dolara uloženih 2021. i 2022. godine“, stoji u izveštaju.

Izvor: Poslovni dnevnik