CRNA TAČKA

S druge strane nacrtala sam sliku „Crna tačka“ i napisala kako sam tu sliku videla u jednom od malih prolaza kako bi pre stigla do kuće.

Svaka slučajnost sa stvarnošću je sasvim slučajna, serija “Red i zakon

Sin me je pitao: „Mama, kada si se posvađala sa MATEMATIKOM?“

crna tačka

Bila sam, možda, treći ili četvrti razred. Pošto sam teško učila formule za geometrijska tela, ne samo ja, već i najbolji učenici. Učiteljica je zadala da napravimo panoe ko je kome bliže, a ne kako smo se družili. Zadatak je da svako na dvolisnici napiše formule i geometrijske figure. Najkreativnije radove oceniće 5. Ostali će dobiti 4 i 3. 1 i 2, nisu dolazile u obzir!

Nas je smatrala najpametnijim odeljenjem koje je učila! A, učila je ona od neke 50-te, mnogo odeljenja. Smatrala je, iako se ne družimo, da moramo biti dobri drugovi i uvek jedni za druge.

Naselje gde su živele Caca i Laca je bilo blatnjavo i sa puno drvenih kućica koje su stajale na kamenim stubovima. Nisam ni ušla u kuću, Lacina majka mi je rekla: „Beži kući, hoću da moje dete dobije 5, a ti, mala, dobij 1!“

Vratila sam se kući plaćući što nisam uradila domaći. S druge strane nacrtala sam sliku „Crna tačka“ i napisala kako sam tu sliku videla u jednom od malih prolaza kako bi pre stigla do kuće. Zamišljala sam ljude koji žive u tim sobama, kako im je lepo kad se upale noćni fenjeri. Slika mi je izgledala kako su krugovi, pravugonici, trouglovi u nekom čarobnom muzičkom transu kretali ka crnoj tački.

Seka mi je objasnila da u životu ništa nije lako i jednostavno. Da svi imamo slabosti, crne tačke, važno je da nešto naučimo iz njih i budemo jači. Napisala sam ovo pored pokušaja slikanja „Crne tačke“.

Moj rad je videla i nastavnica likovnog, Maja, koja me je pohvalila i rekla da mogu da dolazim u likovnu sekciju. Nastavnica me je pohvalila, a učiteljica nagradila sa 5. Pitala ceo razred: „Koliko bi vas napisalo sastav na osnovu slike?“ Čula se tišina. Učiteljica i nastavnica su pronašli moju prečicu i divili se kako je neko postavio sliku na tri prozora.

Kad bi se vozili kolima, tata je pokazao znak crne tačke. Ja sam zapitkivala šta znači. Tata je odgovorio da je to mesto gde ljudi ginu u saobraćajnim nesrećema. Za mene je to bio znak sa ljudima i automobilima, moraš biti oprezan.

Uvek sam postavljala pitanje: „Šta je bolje? Biti pisac, umetnik ili dosadni matematičar?“