ŽENE, OPREZ!

Triklosan se nalazi u kozmetici, a njegovi tragovi mogu se zateći i u odeći, kuhinjskom posuđu, nameštaju, igračkama…

Triklosan, hemikalija koja se nalazi u antibakterijskim sapunima i drugim proizvodima kao što su pasta za zube, vodica za ispiranje usta i slična kozmetika, povezana je sa nižom gustinom kostiju kod žena, pokazuju studije.

triklosan

Već zabranjeni u proizvodima u SAD, istraživanje sugeriše da su oni sa višim nivoima triklosana u urinu skloniji razvoju problema sa kostima kao što je osteoporoza.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, malo se zna o odnosu između triklosana i zdravlja kostiju.

Autor studije, Jingjun Li, sa Medicinskog koledža Hangžu škole javnog zdravlja u Kini, rekao je sledeće:

„Laboratorijske studije su pokazale da triklosan može imati potencijal da negativno utiče na mineralnu gustinu kostiju u ćelijskim linijama ili kod životinja. Znamo, ovo je prva epidemiološka studija koja istražuje povezanost između izloženosti triklosanu sa mineralnom gustinom kostiju i osteoporoze u nacionalno reprezentativnom uzorku odraslih žena u SAD.“

FDA zabranjuje triklosan u Americi

Tokom 2016. godine, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) zabranila je triklosan iz antiseptičkih i antibakterijskih proizvoda kao što su sredstva za trljanje ruku i sapuni za ruke. Izjavio je da su topla voda i obična sredstva za čišćenje jednako efikasni u ubijanju mikroba kao i triklosan. Unilever je, na primer, ukinuo triklosan iz svog asortimana kao odgovor na potražnju potrošača.

Tragovi triklosana se, inače, takođe mogu naći u odeći, kuhinjskom posuđu, nameštaju i igračkama.

Triklosan se može apsorbovati u telu oralno ili kožnom apsorpcijom.

U 2008. godini, studija Centra za kontrolu i prevenciju bolesti otkrila je triklosan u urinu kod skoro 75 odsto testiranih osoba. Agencija je navela da su studije na životinjama pokazale da izlaganje visokim dozama ove hemikalije može smanjiti i nivoe tiroidnih hormona.

Industrijska grupa pod nazivom Savet za proizvode za ličnu negu primetila je da postoji nekoliko ograničenja za ovu studiju, uključujući njenu nemogućnost da se dokaže uzročno-posledična veza i uzimanje samo jednog uzorka urina od žena.

Autori su takođe priznali da su buduće studije neophodne za validaciju svih ovih nalaza.