IMALI SU SREĆE

Trojica ribara su nakon spasavanja istakli da su na ostrvu jeli kokosove orahe i pili vodu iz jezera.

Trojica ribara spasena su sa pustog ostrva posle nedelju dana potrage, nakon što ih je primetila Obalska straža američke mornarice kada su na plaži videli poruku „Pomoć“, formiranu od palminog lišća.

trojica ribara

Američka mornarica spasila je trojicu ribara, koji su prethodno krenuli na pecanje kada im se oko nenaseljenog atola Pikelot u Mikroneziji 31. marta na brodu pokvario motor, prenosi Gardijan.

Uspeli su da se iskrcaju na kopno, ali im je radio ostao bez baterije pre nego što su uspostavili komunikaciju sa spasilačkom službom.

Jedan od članova Obalske straže američke mornarice koji je primetio poruku, ispisanu palminim lišćem, je i rođak jednog od pecaraoša koji je bio na pustom ostrvu.

Na njegovu inicijativu je tokom prethodnih dana pokrenuta i opsežna potraga na ogromnom području.

Spaseni zahvaljujući „genijalnom potezu“

Trojica ribara su nakon spasavanja istakli da su na ostrvu jeli kokosove orahe i pili vodu iz jezera, dok je Obalska straža istakla da bi bez poruke ispisane na pesku teško bili primećeni.

Poručnica Obalske straže Čelsi Garsija istakla je da je to bio „genijalan potez“.

„I ključni faktor koji je doveo do spasavanja“, rekla je Garsijeva.

Natpis na napuštenom ostrvu primitela je posada izviđačkog aviona američke mornarice sa sedištem na Okinavi u Japanu. U prvom naletu iz aviona je izbačen paket pomoći sa hranom i vodom.

Pikelot je malo i udaljeno koralno ostrvo površine oko 30 hektara, udaljeno više od 600 kilometara od Guama.

Na istom mestu su pre četiri godine spasena četvorica ribara koji su ostali bez goriva na brodu posle čega su ih struje odvukle do atola.

Takođe su primećeni nakon što su ispisali „SOS“ na plaži, koristeći palmino lišće.

Izvor: RTS