KUGLICE UGLJENIKA

Naučnici su razvili male oralne ugljenične perle, koje imaju pozitivan uticaj na funkciju jetre i mikrobiom creva.

Inovativne ugljenične perle, koje su izmislili istraživači sa Londonskog univerzitetskog koledža (UCL), smanjuju loše bakterije i upale na životinjskim modelima, koje su povezane sa cirozom jetre i drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima.

ugljenične perle

Studija objavljena u medicinskom časopisu Gut, otkrila je da su ugljenične perle bile efikasne u obnavljanju zdravlja creva i imale pozitivan uticaj na funkciju jetre, bubrega i mozga kod pacova i miševa. Takođe je utvrđeno da su potpuno bezbedne za ljudsku upotrebu.

Sledeći korak će biti da se vidi da li se iste koristi mogu ostvariti kod ljudi, što bi otvorilo put da se oni koriste za lečenje bolesti povezanih sa lošim zdravljem creva.

Širom sveta, procenjuje se da oko 100 miliona ljudi živi sa cirozom jetre i 10 miliona koji imaju cirozu i dodatnu komplikaciju te bolesti.

Objašnjavajući trenutne kliničke izazove, viši autor profesor Rađiv Jalan sa UCL Instituta za zdravlje jetre i probave, rekao je da uticaj mikrobioma creva na zdravlje tek počinje da se u potpunosti ceni.

„Kada se ravnoteža mikrobioma poremeti, „loše“ bakterije mogu da se razmnožavaju i nadmašuju „dobre“ bakterije koje održavaju creva zdravim. Jedan od načina na koji to rade je izlučivanje endotoksina, toksičnih metabolita i citokina koji transformišu crevnu sredinu kako bi ona bila povoljnija za njih i neprijateljski raspoložena prema dobrim bakterijama. Ove supstance, posebno endotoksin, mogu izazvati upalu creva i povećati propuštanje creva. zid creva, što dovodi do oštećenja drugih organa kao što su jetra, bubrezi i mozak. Kod ciroze, stanja koje karakteriše stvaranje ožiljaka na jetri, poznato je da zapaljenje izazvano endotoksinima može pogoršati oštećenje jetre. Deo standardnog lečenja ciroze su antibiotici koji imaju za cilj suzbijanje loših bakterija, ali to dolazi sa rizikom od rezistencije na antibiotike. i koristi se samo u kasnoj fazi bolesti“, naveo je lekar.

Da bi ovo prevazišli, naučnici sa UCL razvili su male oralne ugljenične perle, koje imaju posebnu mikroskopsku fizičku strukturu dizajniranu da absorbuju i velike i male molekule u crevima.

U studiji, istraživači sa UCL testirali su efikasnost ugljeničnih perli da povrate zdravlje creva i procenili uticaj na funkciju jetre, bubrega i mozga kod pacova i miševa.

Otkrili su da kada se gutaju svaki dan tokom nekoliko nedelja, perle su bile efikasne u sprečavanju napretka ožiljaka i povreda jetre kod životinja sa cirozom i smanjenju smrtnosti kod životinja sa akutnom hroničnom insuficijencijom jetre.

Perle su takođe testirane na 28 pacijenata sa cirozom i pokazalo se da su bezbedne sa zanemarljivim neželjenim efektima. Ako se iste koristi primećene na životinjskim modelima javljaju kod ljudi, perle bi mogle biti važno novo sredstvo za pomoć u borbi protiv bolesti jetre.

Mihal Kovalski, potpredsednik i distributer proizvoda CARBALIVE u Iakritu, naveo je da su ove nove, projektovane ugljenične perle, koje se progutaju i prolaze kroz telo nepromenjene, manje su od zrna soli.

„Oni deluju tako što apsorbuju endotoksine i druge metabolite koje proizvode ‘loše’ bakterije u crevima, stvarajući bolje okruženje za cvetanje dobrih bakterija i pomažu u obnavljanju zdravlja mikrobioma. Ovo sprečava da se ovi toksini izliju u druge delove tela i izazivaju štetu, kao što to čine kod ciroze. Rezultati na životinjskim modelima su veoma pozitivni, sa smanjenjem propustljivosti creva, povredom jetre, kao i disfunkcijom mozga i bubrega“, istakao je Kovalski.

Rezultati otvaraju vrata za dalja ispitivanja kako bi se testirala efikasnost ugljeničnih perli kod ljudi, od kojih bi jedno trebalo da počne uskoro.

Ako se pokaže da su perle efikasne u zaustavljanju ili usporavanju progresije oštećenja jetre, mogle bi biti neprocenjivo sredstvo za lečenje bolesti jetre i možda drugih stanja povezanih sa lošim zdravljem mikrobioma.

Profesor Jalan, profesor hepatologije na UCL i konsultant u Kraljevskoj slobodnoj bolnici, kazao je da se nada da će se pozitivan uticaj ovih ugljeničnih perli na životinjskim modelima videti kod ljudi.

„To je uzbudljivo ne samo za lečenje bolesti jetre, ali potencijalno i bilo koje zdravstveno stanje koje je uzrokovano ili pogoršano mikrobiomom creva koji ne funkcioniše kako bi trebalo da uključuje stanja kao što je sindrom iritabilnog creva, na primer, koji je u porastu u mnogim zemljama. Studija je još jedna prekretnica na putu koji je započeo na UCL-u i evoluirao u naš spin-out Iakrit, zahvaljujući grantovima iz programa za istraživanje i inovacije Evropske unije Horizon 2020. Ovo nam je omogućilo da izgradimo fabriku za proizvodnju perli i omogućilo istraživanje o njihovoj potencijalnoj upotrebi, optimista sam da će se ovo putovanje završiti tako što će ove kuglice biti odobrene za lečenje bolesti jetre i drugih stanja u narednih nekoliko godina.“

Izvor: Okvir.net