ZAJEDNO NAJBOLJI

Kurkuma i crni biber su vredni pažnje po svojim samostalnim zdravstvenim prednostima, ali kada se iskombinuju, ovaj dinamični duo postaje neverovatno moćna kombinacija.

Kurkuma kao fitokemikalija je snažan antioksidans koji se može pohvaliti borbom protiv upala, bakterija i gljivica. Međutim, ovaj jarko žuti začin ima jedan ozbiljan nedostatak – naše telo ga ne može dobro apsorbovati, a veliki deo količine kurkumina se eliminiše.

kurkuma biber

S druge strane, crni biber je bogat piperinom, bioaktivnim jedinjenjem koje ovom začinu daje prepoznatljivu oporost i oštrinu. Piperin je sličan alkaloidu kapsaicinu, koji je prisutan u čili prahu i kajenskoj paprici. Pokazalo se da ova fitokemikalija pomaže u rešavanju mučnine, glavobolje, lošeg varenja i upale.

Najistaknutiji kvalitet piperina leži u njegovoj sposobnosti da poboljša apsorpciju kurkumina u telu. Dodavanje crnog bibera kurkumi može ublažiti lošu apsorpciju kurkumina u krvotok. Prema istraživanjima, suplementacija kurkume i crnog bibera značajno poboljšava unos kurkumina u telo u ogromnoj meri.

Istraživači iz Indije ispitali su kako se sam kurkumin i piperin-kurkumin u tandemu apsorbuju u životinjskim i ljudskim modelima. Prema ovoj studiji, dodavanje 20 miligrama piperina na dva grama kurkumina značajno je povećalo njegovu apsorpciju.

Kod pacova kojima su davali i piperin i kurkumin, bioraspoloživost potonjeg povećala se za čak 154 procenta. U međuvremenu, bioraspoloživost kurkumina kod ljudskih učesnika povećala se za 2.000 procenata kada se on doda piperinu.

Postoje dve preovlađujuće teorije koje objašnjavaju ovaj fenomen, kao što je navedeno u dve odvojene studije. Prva teorija je predstavljena u studiji objavljenoj u časopisu „Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine“. Prema njoj, piperin može olakšati prolaz kurkumina kroz crevni zid u krvotok.

U međuvremenu, studija iz februara 1986. u časopisu „Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics“ sugeriše da piperin može inhibirati razgradnju kurkumina u jetri. Ovo, zauzvrat, povećava količinu kurkumina koji ulazi u krvotok, što dovodi do zdravstvenih koristi.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Kako kombinovati kurkumu i crni biber?

Evo nekoliko primera kako se možete iskombinovati kurkuma i crni biber:

– Skuvajte čaj tako što ćete kurkumu u prahu i crni biber kuvati u vodi oko 10 minuta. Možete poboljšati njegov ukus dodavanjem malo meda ili limuna.

– Napravite pastu mešanjem kurkume u prahu sa malom količinom crnog bibera i vode ili ulja da dobijete gustu konzistenciju. Nanesite ovu pastu lokalno na područja gde osećate bol, kao što su zglobovi ili mišići i nežno je umasirajte u kožu. Ostavite da deluje neko vreme pre nego što je isperete.

– Potražite gotove suplemente koji sadrže u sebi i ekstrakt kurkume (kurkumin) i ekstrakt crnog bibera (piperin).

Važno je napomenuti da, iako su kurkuma i crni biber proučavani zbog svojih potencijalnih antiinflamatornih svojstava i svojstava ublažavanja bolova, individualni odgovori na ove tegobe mogu varirati.

Uvek je dobra ideja da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što započnete bilo koji novi režim ishrane suplementima, posebno ako imate određene zdravstvene probleme ili uzimate lekove.