OTKROVENJSKA IDEJA

Isus Hristos i ljubav se poistovećuju, jer ljubav prevazilazi svaki zakon i svako pravo i pravdu uopšte.

Sveti evanđelista Jovan svedoči: „Bog je ljubav, i koji prebiva u ljubavi, u Bogu prebiva i Bog u njemu“ (1Jn 4, 16).

bog je ljubav

Iz ovog svedočanstva apostola vidimo da je ideja ljubavi otkrovenjska. Ne bi bilo moguće zamisliti stvaranje tvorevine iz ništavila, odnos između Boga i sveta, čovekovo napredovanje ka savršenstvu i objedinjujuću ulogu Crkve u svim dimenzijama prirode i istorije, da nije bilo Božanske ljubavi. Otuda i osnovna karakteristika čovekovog upodobljavanja Bogu jeste napredovanje u ljubavi.

Ljubav je i najveća zapovest. Kada zakonik kuša Hrista pitanjem „Učitelju, koja je najveća zapovest u Zakonu?“, Isus mu reče: „Ljubi Gospoda Boga svim srcem svojim“ (Mt 22, 33-40). Dakle, cilj i krajnje ispunjenje zakona jeste sam Hristos: „A ovo je ljubav, da hodimo po zapovestima Njegovim. Ovo je zapovest, kako čuste od početka, da po njoj hodite“ (2Jn 1, 6); „Isus Hristos je završetak zakona za opravdanje svakome koji veruje“ (Rim 10, 4).

Zato se Isus Hristos i ljubav poistovećuju. U tom smislu ljubav prevazilazi svaki zakon i svako pravo i pravdu uopšte.

Sveti Ignjatije Brjančaninov je govorio: „Gde je Isus Hristos tamo nema zavisti i gordosti. Ljubav ne misli o zlu. Sama ljubav je nedostupna grehu, koji se uvek vuče po zemlji, ona živi na nebu i u to prebivalište seli um i srce koje je postalo zajedničar Božanske ljubavi“.